Ο οίκος Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πορτογαλικές τράπεζες

Ο οίκος Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πορτογαλικές τράπεζες

Σε μια φάση εξόδου από την βαθιά οικονομική ύφεση και με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα πράγματα για τις πορτογαλικές τράπεζες είναι σκούρα. 

Η υποτονική ανάπτυξη της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους, ασκούν πιέσεις στις τράπεζες της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι το υποτονικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι πορτογαλικές τράπεζες καθιστά δύσκολη την δημιουργία κεφαλαίων και την επίτευξη ικανοποιητικών κερδών, ενώ αναφέρει ότι τα «υψηλά επίπεδα προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό τους» εμπεριέχουν κιδνύνους.

Στο μεταξύ, ο Fitch σημειώνει ότι  η Πορτογαλία βγήκε πρόσφατα από μια βαθιά οικονομική κρίση και εκτιμά ότι το ΑΕΠ της θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2016 ανεβάζοντας ταχύτητα στο 1,4% το 2017.

Η Santander Totta έχει την καλύτερη κεφαλαιακή θέση ανάμεσα στις πορτογαλικές τράπεζες που αξιολογεί η Fitch, ενώ οι περισσότερες εκ των υπολοίπων βρίσκονται υπό πίεση για την βελτίωση της κεφαλαιοποίησής τους.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας , καθώς καθιστά  τις τράπεζες ευάλωτες σε καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, σημειώνει ο Fitch.

Επίσης, ο οίκος τονίζει ότι τα μη καλυμμένα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού ξεπέρασαν το 100% των κεφαλαίων των τραπεζών CGD, BCP και Montepio.