Ο (υπεύθυνος) δρόμος για την επάνοδο των ξενοδοχείων προς τη νέα κανονικότητα

Ο (υπεύθυνος) δρόμος για την επάνοδο των ξενοδοχείων προς τη νέα κανονικότητα
Silhouette of mother with boy and girl on beach at Cape Maclear at sunset, Lake Malawi; Malawi

Από τον Κώστα Παναγάκη, Founder & CEO Travelworks Public Relations

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, τη στιγμή που τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στην IHG Hotels & Resorts, τον 3ο μεγαλύτερο ξενοδοχειακό Όμιλο διεθνώς, για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του «δύσκολου» 2020, η διοίκησή του επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε μια διαφορετικού τύπου ανακοίνωση, παρουσιάζοντας το δεκαετές της πλάνο υπεύθυνης ανάπτυξης. Το όνομα του σχεδίου «Journey to Tomorrow» και ο στόχος του κάτι παραπάνω από φιλόδοξος: να σηματοδοτήσει την ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο Όμιλος και το ευρύτερό του οικοσύστημα επηρεάζουν τις κοινότητες, στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κεντρικό πρόσωπο της πρωτοβουλίας ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHG Hotels & Resorts, Keith Barr, ο οποίος σε μια λιτή, αλλά περιεκτική ανακοίνωση, έθεσε τις ιδεολογικές βάσεις και το περίγραμμα των ενεργειών της νέας αυτής πρωτοβουλίας: διαφορετικότητα, ισότητα των φύλων, μακροπρόθεσμη στήριξη προς τις τοπικές κοινότητες μέσα από την εκπαίδευση και την καινοτομία. Στόχος-κλειδί: να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές περισσότερων από 30 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το οικοσύστημα του Ομίλου στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Μία εβδομάδα αργότερα o ίδιος Όμιλος έρχεται να εκπλήξει ακόμη περισσότερο, ενσωματώνοντας στην οικονομική του ενημέρωση προς αναλυτές και επενδυτές τους στόχους του ανωτέρω προγράμματος, αναβαθμίζοντάς τους ουσιαστικά σε αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρησιακού του σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, η IHG στοχεύει σε:

  • Μείωση κατά 15% των απόλυτων τιμών εκπομπών άνθρακα στα ιδιόκτητα, ενοικιασμένα και managed ξενοδοχεία της αλυσίδας μέχρι το 2030.
  • Μείωση κατά 46% των εκπομπών άνθρακα ανά τετραγωνικό μέτρο στα ξενοδοχεία που ανήκουν στο δίκτυο franchise της αλυσίδας.
  • Λειτουργία όλων των νεότευκτων ξενοδοχείων στη βάση πολύ χαμηλών ή ακόμη και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
  • Ουσιαστική πρωτοπορία σε ό,τι αφορά τη χρήση νερού, τη διαχείριση αποβλήτων, αλλά και τον περιορισμό πλαστικών μίας χρήσης.
  • Πλήρη εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης από τις συσκευασίες προϊόντων προσωπικής φροντίδας που περιλαμβάνονται στα δωμάτια των ξενοδοχείων μέχρι το τέλος του 2021.
  • Υιοθέτηση ουσιαστικών δράσεων για την προστασία του νερού και διασφάλιση της πρόσβασης σε νερό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σχετικούς κινδύνους.

Λίγες ημέρες αργότερα Accor και Expedia ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επεκτείνουν τη δέσμευση για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της UNESCO σε περισσότερες από 96 χώρες με τη συμμετοχή 3.358 ξενοδοχείων της πρώτης. Η κίνηση αυτή των δύο κολοσσών του τουριστικού κλάδου ουσιαστικά έδωσε διεθνή χαρακτήρα στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019 με τη συνεργασία της UNESCO με την τουριστική αρχή της Ταϊλάνδης, η οποία αριθμούσε μέχρι και πρόσφατα 500 ξενοδοχεία της χώρας.

Η Δέσμευση για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη σημαίνει στην πράξη την υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών στον κλάδο της φιλοξενίας με απώτερο στόχο τη μείωση του αντίκτυπου που έχει ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος στις τοπικές κοινωνίες. Στη λίστα, μάλιστα, των υποστηρικτών προστέθηκε και η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτώντας με 2 εκατομμύρια ευρώ την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος στην Ινδονησία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Καμπότζη, τη Γεωργία, την Κένυα, τη Ναμίμπια και το Βιετνάμ.

Οι ανωτέρω εξελίξεις μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο ότι η πανδημία λειτούργησε ως ουσιαστικός καταλύτης συντελώντας στην επίσπευση μιας σειράς αλλαγών που θα οδηγήσουν στο νέο τοπίο της φιλοξενίας. Βασικότερη όλων η στροφή προς μια πιο “ήπια” τουριστική δραστηριότητα με μεγαλύτερο σεβασμό προς τις τοπικές κοινότητες, ιδιαίτερη ευαισθησία προς την προστασία του περιβάλλοντος και βασικούς πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας τους Millennials και τους υπεύθυνους ταξιδιώτες της GenZ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από σχετικές έρευνες που επικαλείται η Accor, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τη Wakefield Research σε 30.000 ταξιδιώτες από 13 χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της IHG o οποίος στο μήνυμά του αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε έρευνες που πραγματοποίησε ο Όμιλος περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων σημείωσαν πως είναι σημαντικό να επιλέγει κανείς hospitality brands, έχοντας ως κριτήριο το εάν αυτά συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ περίπου 60% δήλωσαν ότι πλέον ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στις τοπικές κοινωνίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη:

Τα αισιόδοξα μηνύματα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των διεθνών ξενοδοχειακών Ομίλων