Ο υπολογιστής που θα σώσει τη ζωή σας

Ο υπολογιστής που θα σώσει τη ζωή σας

Με πρόσβαση σε database εκατομμυρίων ασθενών θα κάνει ακριβέστερες διαγνώσεις και από τον καλύτερο γιατρό.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που ξέρει να κρύβεται. Σύμφωνα με στοιχεία του Huntsman Cancer Institute, το 6% των κολονοσκοπήσεων δεν καταφέρνει να τον ανιχνεύσει, ενώ έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε πως η μαστογραφία έχει ελάχιστη επίδραση στη μείωση των θανάτων, αφού ανιχνεύει καρκίνους πολύ μετά την εμφάνισή τους.

Η εταιρεία Enlitic σκοπεύει να ανεβάσει εντυπωσιακά την ακρίβεια της διάγνωσης και να μειώσει στο μηδέν την πιθανότητα λάθους. Η τεχνολογία της περιλαμβάνει τη «μάθηση» εκ μέρους της μηχανής -ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης- που εξετάζει κάθε εξέταση του ασθενούς (ακτινογραφία, αξονική, σύσταση ενός όγκου κ.ά.) και δημιουργεί μια μαθηματική απεικόνιση που αντανακλά τα συγκεκριμένα του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τα συγκρίνει με μια database παρόμοιων απεικονίσεων ψάχνοντας κοινά σημεία.

Ουσιαστικά, είναι ένα crowdsourcing συμπτωμάτων με στοιχεία από εκατομμύρια ασθενείς. Όσο περισσότερα στοιχεία έχει ο υπολογιστής τόσο εξυπνότερος και ακριβέστερος γίνεται.

Όμως όλα αυτά είναι ακόμα στα σχέδια. Τα στοιχεία των ασθενών είναι απόρρητα, κάθε νοσοκομείο έχει τον δικό του τρόπο να τα αρχειοθετεί και να τα αποθηκεύει, πολλά δεν είναι καν ψηφιοποιημένα. Προσθέστε και το γεγονός πως πολλοί ασθενείς, ιδίως οι ηλικιωμένοι, έχουν διαφορετικούς γιατρούς για κάθε πάθηση (καρδιολόγο, παθολόγο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο κ.ά.), τα αρχεία τους είναι διασκορπισμένα και δεν είναι δυνατόν να συνδυαστούν. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Στις ΗΠΑ τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα πια να ψηφιοποιήσουν όλα τα αρχεία τους, αλλά η Enlitic δεν έχει σκοπό να περιμένει. Έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με νοσοκομεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 5 εκατ. δολαρίων από επενδυτές.

Η Enlitic είναι η μόνη εταιρεία αυτή τη στιγμή που συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες ιατρικές ειδικότητες μαζί με διαγνωστικά αρχεία και εργαλεία και ελπίζει πως θα έχει έτοιμο το πρώτο της πραγματικά αποτελεσματικό προϊόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.