O υπολογιστής των 35 δολαρίων

O υπολογιστής των 35 δολαρίων

Πώς το Raspberry Pi κατάφερε να πουλήσει ένα εκατομμύριο συσκευές.

Το Raspberry Pi είναι ένας προσωπικός υπολογιστής με τα απολύτως απαραίτητα: μητρική πλακέτα, μνήμη, δίαυλοι και τίποτε άλλο. Με το όνομα του λιλιπούτειου σμέουρου, το Pi είναι πνευματικό τέκνο του αρχιτέκτονα Eben Upton, που εμπνεύστηκε την προσφορά φτηνών υπολογιστών. Πλέον, το Pi -που πωλείται από τη ΜΚΟ του Upton- αποτελεί τεράστια επιτυχία για τους μανιακούς του «κάν’ το μόνος σου». «Πουλήσαμε ένα εκατομμύριο συσκευές στον πρώτο χρόνο. Είναι συγκλονιστικό!» λέει ο Upton.

Διαβάστε ακόμη: Εύκολη mobile πληκτρολόγηση με το MyType

Πως δουλεύει
Ο Upton και οι συνάδελφοί του από το Εργαστήριο Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έθεσαν ως προτεραιότητα τη συγκράτηση του κόστους και σχεδίασαν έναν ισχυρό αλλά φτηνό υπολογιστή. Το Pi μπορεί να συνδεθεί με οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο και κάρτα μνήμης (για την αποθήκευση δεδομένων). Μία θύρα Ethernet το συνδέει με το Διαδίκτυο. Από εκεί, άλλοι προγραμματιστές μπορούν να αρχίσουν να γράφουν κώδικα στη γλώσσα Python που χρησιμοποιείται ευρέως.

Ποιος το χρησιμοποιεί
Αν και δημιουργήθηκε για νέους στον προγραμματισμό, ενήλικες με γνώσεις μηχανολογίας σπεύδουν να το αγοράσουν. Οι χρήστες έχουν προσαρμόσει αυτοσχέδια το Pi σε συσκευές ανοίγματος της θύρας του γκαράζ μέσω φωνητικής εντολής ή ακόμα και σε έξυπνες συσκευές ταΐσματος κατοικίδιων ζώων. Ο Upton ελπίζει ότι κάποια στιγμή η επιτυχία του Pi θα παρακινήσει τα σχολεία, προκειμένου να τοποθετηθούν περισσότερες τέτοιες συσκευές μέσα στις τάξεις.

Leap Motion: Μία μικροσκοπική συσκευή, μια τεράστια ιδέα

Ο ανταγωνισμός
Το Pi είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αναγέννησης του προγραμματισμού «κάν’ το μόνoς σου», που έχει ομοιότητες με τις εκθέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του ’80. (Αυτές εντέλει οδήγησαν στην ανάπτυξη του πρώτου Macintosh). Ο υπολογιστής Arduino, για παράδειγμα, είναι ένας λιγότερο ισχυρός ανταγωνιστής. Ένας άλλος υπολογιστής -με το παρατσούκλι BeagleBone- είναι ισχυρότερος, αλλά κοστίζει περίπου 90 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα