«Ο Καλύτερος Σουηδός Επιχειρηματίας όλων των εποχών»

«Ο Καλύτερος Σουηδός Επιχειρηματίας όλων των εποχών»
Photo: REUTERS

Ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ βραβεύθηκε από τους αναγνώστες σουηδικής εφημερίδας για την προσφορά του.

«Νιώθω κάπως αμήχανα όταν με ανακηρύσσουν τον καλύτερο. Κι αν αρκεστώ να πιστέψω ότι είμαι καλός, αυτό θα ήταν καταστροφικό για μένα». Με αυτήν τη δήλωση «υποδέχθηκε» ο ιδρυτής του IKEA, ο Σουηδός πολυεκατομμυριούχος Ίνγκβαρ Κάμπραντ, τη βράβευσή του ως «Καλύτερου Σουηδού Επιχειρηματία όλων των εποχών», κατόπιν επιλογής από τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

Ο 88χρονος Κάμπραντ μίλησε στην εκδήλωση για το ξεκίνημα της καριέρας του, όταν για παράδειγμα πωλούσε μια φορητή γραφομηχανή αντί 50 σουηδικών κορωνών (περίπου 5,50 ευρώ σήμερα). «Εκείνη την εποχή ήδη στοχαζόμουν, όταν έβλεπα τους εξαθλιωμένους εργάτες στα κτήματα που δεν είχαν δικαίωμα να φάνε έξω αλλά μέσα στο στάβλο. Ήταν μια άλλη εποχή. Αλλά έμαθα ένα πράγμα: αν έπρεπε να πετύχω με κάποιες ιδέες μου και να γίνω επιχειρηματίας, δεν θα περιφρονούσα ποτέ τον φτωχό και ταπεινό κόσμο», είπε.

«Και πιστέψτε με, αυτό αποτέλεσε τη βάση της αντίληψης της επιχείρησής μας. Και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι σήμερα υποστηρίζουμε τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να εξοικονομούν δισεκατομμύρια», δήλωσε για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ίδιος και η Ikea.

Ο Κάμπραντ, που κατάγεται από φτωχή οικογένεια και από μια κατά παράδοση φτωχή αγροτική περιοχή, ίδρυσε το 1943 την Ikea, πωλώντας αρχικά διάφορα μικροαντικείμενα. Η επιδίωξή του για αποτελεσματικότητα και χαμηλές τιμές έκανε τον όμιλό του πρώτο παγκοσμίως στον τομέα της επίπλωσης με παρουσία σε 26 χώρες.

Ο ιδρυτής του Ikea, ο οποίος σταδιακά παραχώρησε σε άλλους τις αρμοδιότητές του στη διοίκηση της επιχείρησης, σήμερα ζει στη γενέτειρά του, όπου επέστρεψε ύστερα από 40 χρόνια, κατά τα οποία έζησε για σύντομο διάστημα στη Δανία και μετά στην Ελβετία.

Διεθνώς ο Κάμπραντ θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται και «σκοτεινά» σημεία, όπως η συμπάθειά του στο ναζισμό κατά τα νεανικά του χρόνια, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως λάθος, η αδιαφανής διαχείριση της περιουσίας του και οι συγκρούσεις του με τους τρεις γιους του.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΚΕΑ: Δημιουργεί eshop στην Ελλάδα

Η ΙΚΕΑ ανοίγει μουσείο

Η ΙΚΕΑ «φέρνει» 3D έπιπλα στο σπίτι σας