Ο Κάμερον στο δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας

Ο Κάμερον στο δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας
Prime Minister David Cameron, speaking at the opening of the GAVI Alliance immunisations pledging conference in London, June 13 2011

Ενώ το Ελληνικό ζήτημα δείχνει να οδεύει σε λύση για την Ένωση- με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αρχίζει η περιπέτεια της «μάχης της Αγγλίας».

Του Αντώνη Τριφύλλη*

«Η Ευρώπη το 2050 θα αντιπροσωπεύει το 3% του πληθυσμού της Γης…»

Ζακ Ντελόρ

Ο Κάμερον έχει παγιδευτεί με την πύρρειο νίκη του στις εκλογές. Η δέσμευσή του για δημοψήφισμα με το ερώτημα εξόδου από την Ε.Ε., πρέπει να υλοποιηθεί. Και δεν έχει συμμάχους στην νέα κυβέρνηση για να απεμπλακεί η χώρα από την καταστροφική διετή αναμονή και διαμάχη.

Οι Επιχειρήσεις στην Αγγλία διεμήνυσαν προεκλογικά ότι η εκκρεμότητα θα στοιχίσει και στοιχίζει ήδη πολλά στην οικονομία. Σε περίπτωση δε που το δημοψήφισμα οδηγήσει την χώρα εκτός E.E. το κόστος θα ανέλθει σε εκατοντάδες δις. Και απώλεια ανυπολόγιστων θέσεων εργασίας. Ακόμη και για το Σίτυ, του οποίου απειλείται η πρωτοκαθεδρία, βλέπει την απειλή να εξελίσσεται σε εφιάλτη. Και να το κοιτάζουν η Φρανκφούρτη και το Παρίσι και «να τους τρέχουνε τα σάλια ..»

Πολλές εταιρείες, ακόμη και βρετανικές προετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη χωρίς την Αγγλία για προφανείς λόγους, τους οποίους ο Κάμερον, παγιδευμένος από την πλειοψηφία των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του και στην κοινή γνώμη, δεν έλαβε υπόψη του όταν εξήγγειλε την δέσμευσή του.

Αλλά και η νίκη του στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Σκωτίας στην Αγγλία, ξαναζεσταίνει τους οπαδούς της απόσχισης. Η μονοκομματική νίκη τους στις εθνικές εκλογές είναι σημάδι ότι τίποτε δεν τελείωσε. Και η αφορμή για ξαναζέσταμα ενός νέου δημοψηφίσματος στην χώρα των Χάιλαντς , στην χώρα των ευρωπαϊστών Σκωτσέζων, είναι το δημοψήφισμα του Κάμερον.

Η προετοιμασία απεμπλοκής του Βρετανού ξεκίνησε με συνομιλίες με την Μέρκελ ήδη προεκλογικά. Η καγκελάριος έχει καθαρή θέση. Θέλει την Αγγλία μέσα στην Ένωση. Θα κάνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για επιστροφή εθνικής κυριαρχίας στην Αγγλία. Αλλά αλλαγή των συνθηκών δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τα πράγματα για τον Κάμερον ήταν χειρότερα στην Ρίγα. Με την δόξα του νικητή στις εθνικές του εκλογές επανέφερε το αίτημά του για αποφυγή του δημοψηφίσματος. Κατά πληροφορίες των Φαινάνσιαλ Τάιμς, η στάση των θεωρούμενων συμμάχων του στο αίτημα του για λιγότερη Ευρώπη, ήταν παρόμοια με την στάση απέναντι στον Τσίπρα.

Όλοι θέλουν την παραμονή της Μ.Βρετανίας στην Ευρώπη. Αλλά οι βαλτικές χώρες και οι σκανδιναβικές για λόγους γειτνίασης με την Ρωσία αλλά και για οικονομικούς λόγους είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά επ΄ ουδενί αλλαγές των συνθηκών. Με άλλα λόγια, εσύ καλά τα λες, αλλά θα σεβαστείς τις διαδικασίες, διαφορικά κινδυνεύει το οικοδόμημα.

Τσίπρα στο νερό και ο Κάμερον; Μάλλον. (Ο στρατηγός Λάμαχος. Μπλα, μπλα, μπλα δημοκρατία, μπλα, μπλα, μπλα, με εκλέξανε.Αχαρνεις του Σαββόπουλου). Και καλά ξεμπερδέματα.

Και κάτι άλλο. Τον Ιούνιο τα κράτη μέλη θα συζητήσουν το κείμενο Γιούνκερ για ισχυροποίηση της ΟΝΕ. Ένα κείμενο που υπό μορφήν ερωτήσεων εκφράζει την απόφαση του πυρήνα της Ένωσης να προχωρήσει σε εμβάθυνση.

Η διατήρηση του Ευρώ είναι στρατηγικής σημασίας και οδηγεί σε περισσότερη Ευρώπη. Και μάλιστα χωρίς αλλαγή των συνθηκών, αλλά με την μέθοδο της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ή της Ευρώπης των προθύμων. Το 2050 είναι ιστορικά πολύ κοντά για να αγνοηθούν οι προκλήσεις του.

*Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

**Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα» – Περισσότερα άρθρα στοStrongeuro.blogspot.gr