Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα των G7 που μείωσε τα βασικά επιτόκια

Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα των G7 που μείωσε τα βασικά επιτόκια
epa07285166 A Canadian flag flies at the Canadian embassy in Beijing, China, 15 January 2019. A Chinese court issued a death sentence to Robert Lloyd Schellenberg of Canada for drug smuggling. On 14 January 2019, following an appeal, a high court in Dalian city changed the man's previous 15 years in prison sentence for drug smuggling and sentenced him to death, saying his previous sentence was too lenient, according to media reports. The ruling comes during a diplomatic row between Canada and China after Canadian authorities arrested Meng Wanzhou, an executive for Chinese telecommunications firm Huawei, at the request of the USA. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ακολουθήσει στις μειώσεις των επιτοκίων της την Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά (BoC) ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου πολιτικής της εδώ και 4 χρόνια, με τη χώρα να γίνεται η πρώτη μεταξύ των οικονομιών των G7 που προχωρά σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι αναλυτές αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ακολουθήσει στις μειώσεις των επιτοκίων της, με τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται το πρωί της Πέμπτης.

Η BoC μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας στο 5,75% από 5% μέχρι σήμερα.

Αφού διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών, στο 5%, για σχεδόν ένα έτος, η BoC δήλωσε ότι οι δείκτες για τον υποκείμενο πληθωρισμό φαίνονται όλο και πιο θετικοί.

«Με περαιτέρω και πιο σταθερές ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχωρεί, η νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται πλέον να είναι τόσο περιοριστική» ανέφερε ο επικεφαλής της BoC, Τιφ Μάκλεμ στις εναρκτήριες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές υπολόγισαν αμέσως 42% πιθανότητα μείωσης στο 4,50% τον Ιούλιο, ενώ αναμένουν περαιτέρω μείωση και τον Σεπτέμβριο.

Η BoC «ακολουθεί» την Riksbank της Σουηδίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας στη μείωση των επιτοκίων που επιβάρυναν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις και μείωσαν την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές.

Ο πληθωρισμός στον Καναδά επιβραδύνθηκε φέτος και έφτασε σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,7%, τον Απρίλιο. Ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το 3% για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της BoC για 2%.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς τον στόχο του 2% συνεχίζει να αυξάνεται, είναι λογικό να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις του βασικού μας επιτοκίου» είπε ο Μάκλεμ σε μια ένδειξη για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι μελλοντικές μειώσεις.

«Αλλά παίρνουμε τις αποφάσεις μας για τα επιτόκια από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Ο Μάκλεμ, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Καναδούς ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκαν, δήλωσε ότι η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι πιθανό να είναι άνιση και οι κίνδυνοι παραμένουν.

Η επόμενη ανακοίνωση επιτοκίων αναμένεται στις 24 Ιουλίου, όταν η τράπεζα θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της.

Η οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν βραδύτερη του αναμενόμενου στο 1,7%, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προσδοκίας της αγοράς για μείωση των επιτοκίων.

Ο Μάκλεμ δήλωσε ότι η οικονομία λειτουργούσε με πλεονάζουσα προσφορά, αφήνοντας περιθώριο για ανάπτυξη, ακόμη και καθώς ο συνολικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται.

Επανέλαβε ότι η τράπεζα θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς, στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, στην αύξηση των μισθών και στην τιμολογιακή συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: