Reuters: Η ΕΚΤ εγκρίνει τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από 16 χρόνια

Reuters: Η ΕΚΤ εγκρίνει τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από 16 χρόνια
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να ξαναρχίσουν την καταβολή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, δήλωσαν τέσσερις τραπεζίτες στο Reuters την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κάτω από το 6% από 45% το 2016 και μείωσαν τη συμμετοχή του κράτους. Έχουν καταστεί κερδοφόρες και θέλουν να διανείμουν μερίσματα αξίας έως και 30% των κερδών του 2023.

Τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν το αίτημα διανομής μερίσματος, υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα φέτος.

Ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.

«Δεν περιμένουμε εμπόδια σχετικά με τη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας — Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank — έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023, τα οποία υποστηρίζονται από τα υψηλά επιτόκια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

«Αναμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και για φέτος, ιδιαίτερα αν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν» δήλωσε στο Reuters δεύτερος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα για την καταβολή μερίσματος.

Δύο ακόμη τραπεζίτες με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των κερδών.

Πηγή: reuters.com