Ο καταπληκτικός κύριος Pappajohn

Ο καταπληκτικός κύριος Pappajohn

Ο Γιάννης Παπαγιάννης δεν σταματά να επενδύει στα startups της Αμερικής και να θεωρείται από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

Η ιστορία του είναι από εκείνες που όταν την ακούς έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας του Χόλυγουντ, παρά για μια σειρά πραγματικών συμβάντων. Ο Γιάννης Παπαγιάννης είναι ο πρόεδρος της Cancer Genetics, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα το όνομά του είναι από τα πιο ηχηρά του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στην κορυφή ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ο ομογενής που μεγάλωσε στην πόλη Mason της Αϊόβα στην Αμερική, κλήθηκε από πολύ μικρός να αναλάβει καθήκοντα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που επέβαλε η ηλικία του. Ξεκίνησε να εργάζεται από  8 ετών και στην ηλικία των 15 ανέλαβε τη φροντίδα των δύο νεότερων αδερφών του και της μητέρας του, καθώς ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Ως παιδί μεταναστών δεν είχε την οικονομική στήριξη της ευρύτερης οικογένειας και για να σπουδάσει τις αδερφές του έκανε διάφορες δουλειές. Εργάστηκε σε μανάβικο, ως χασάπης, ενώ μάζευε παράλληλα άχρηστα σιδερικά.

Παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια κατάφερε να σπουδάσει, αρχικά στο Northern Iowa Community College και στη συνέχεια  στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Έχοντας το πτυχίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στα χέρια και τις κατάλληλες γνώσεις, αποφασίζει να ανοίξει το δικό του ασφαλιστικό γραφείο. Η εξέλιξη είναι ραγδαία και σύντομα γίνεται αντιπρόεδρος και συνιδρυτής της Guardsman Life Insurance Company. Μολονότι η εν λόγω επιχείρηση κατέγραφε διαρκώς αυξημένα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Παπαγιάννης πουλάει το μερίδιό του για να ασχοληθεί με επιχειρήσεις στην ιδιωτική αγορά.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν η Equity Dynamics, την οποία ίδρυσε το 1969 και χρησιμοποίησε ως όχημα για τη δημιουργία περισσότερων από 25 νέων επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις σε νέες ιδέες και η καθοδήγηση νεοφυών επιχειρήσεων στην κορυφή είναι στοιχείο που τον διακρίνει ακόμη και σήμερα. Έχει αναμιχθεί σε πάνω από 100 startup επιχειρήσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος σε περισσότερες από 40 εταιρείες με βασικό αντικείμενο τη βιοχημεία και τις παροχές υγείας.

 

Στην επιχειρηματική κοινότητα της Αμερικής ο κ. Παπαγιάννης είναι γνωστός ως «Pappajohn», ως ο άνθρωπος που αγαπά αυτό που κάνει και δεν σταματά να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Το 1985 εξαγόρασε μάλιστα μία εταιρεία υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Εκείνος την έβαλε σε κερδοφόρο τροχιά, και όταν την πούλησε, έδωσε τα χρήματα που έβγαλε στους ιδιοκτήτες, γιατί πίστευε πως δεν έκανε κάτι σημαντικό για την επιτυχία της εταιρείας. Έχει λάβει δεκάδες βραβεία όπως:  το βραβείο Horatio Alger, το μετάλλιο της Beta Gamma Sigma για τον επιχειρηματία της χρονιάς το 1997, το βραβείο Hellenic Heritage Achievement, ενώ το 1998 συμπεριλαμβάνεται από το περιοδικό Art News στους 200 μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης.

Αναμφίβολα είναι ευεργέτης πολλών επιχειρήσεων αφού έχει προσφέρει «χείρα βοηθείας» σε αρκετούς επιχειρηματίες που είχαν μεν μια καλή ιδέα, αλλά όχι τις οικονομικές δυνατότητες για να εξελίξουν περεταίρω το προϊόν τους. Έχει οργανώσει και χρηματοδοτεί τα «Επιχειρηματικά Κέντρα John Pappajohn» σε πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια και κολλέγια στην Αϊόβα με περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια, τα οποία έχουν με τη σειρά τους βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων των χιλίων εταιρειών.

Η δράση του κ. Παπαγιάννη δεν σταματάει εδώ. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος των διοικητικών συμβουλίων της American CareSource Holdings και της CNS Response. Παράλληλα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Έχει προσφέρει 1 εκατ. δολλάρια για να ξεκινήσει το Κλινικό Κέντρο Καρκίνου, 3 εκατ. για να το νοσοκομείο του πανεπιστημίου και 4 εκατ. για τα Γραφεία Διοίκησης.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Έλληνας που «τρέχει» την New Balance

Ο Έλληνας γκουρού των επιχειρήσεων