Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε 9,4% – Πόσα από αυτά «εξαφάνισε» ο πληθωρισμός;

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε 9,4% – Πόσα από αυτά «εξαφάνισε» ο πληθωρισμός;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσό αύξησης που είχε ο κατώτατος μισθός από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το κατά πόσο ο πληθωρισμός «τρώει» τους μισθούς στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofund).

Στην έρευνα που εξετάζει τους νομοθετημένους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ, εξετάζεται το ποσό αύξησης που είχαν αυτοί από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 καθώς και τα επίπεδα του πληθωρισμού σε κάθε χώρα μέλος της Ένωσης.

Τα στοιχεία του Eurofund αναφέρουν πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% σε ετήσια βάση και πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Η σχετική ανακοίνωση σημειώνει πως «στις  αρχές του 2023, οι προοπτικές για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό σε πολλές χώρες ήταν δυσοίωνες. Ενώ πολλά κράτη μέλη είχαν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά των κατώτατων μισθών σε ονομαστικούς όρους και με πρωτοφανή ρυθμό, σε πολλές περιπτώσεις αυτό ήταν μόλις αρκετό για να αντισταθμίσει τους εργαζόμενους για την εξαιρετική αύξηση των τιμών που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Με τα ποσοστά πληθωρισμού να παραμένουν υψηλά και μέχρι το 2023 σε πολλά κράτη μέλη -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και αργότερα- οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, το 2024 προορίζεται να φέρει αλλαγή και αλλαγή του κλίματος: οι σημαντικές ονομαστικές αυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες με εθνικό κατώτατο μισθό.

Η αλλαγή αυτή βασίζεται σε δύο παράγοντες.

  • Πρώτον, οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των μισθών είχαν συχνά υπόψη τους τις πρόσφατες τάσεις των τιμών, καθιστώντας το θέμα αυτό προτεραιότητα στην ατζέντα τους.
  • Δεύτερον, σε αρκετές χώρες προβλέφθηκαν πιο σημαντικές αυξήσεις ως πρώιμη επίπτωση της οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τον Νοέμβριο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: