Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Καζάκς της ΕΚΤ – «Όχι» στην πρόωρη μείωση των επιτοκίων

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Καζάκς της ΕΚΤ – «Όχι» στην πρόωρη μείωση των επιτοκίων
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να «παγώσει» για τρίτη συνεχόμενη φορά τα επιτόκια της.

Το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς.

Οι δηλώσεις του Καζάκς την Παρασκευή έρχονται στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να «παγώσει» για τρίτη συνεχόμενη φορά τα επιτόκια της και καθώς η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Πέμπτη πως η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η Λαγκάρντ θέλησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι «πολύ πρόωρο» να γίνεται λόγος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Καζάκς είπε η ΕΚΤ πρέπει να έχει εμπιστοσύνη και υπομονή στην πολιτική της.

Σχολιάζοντας το θέμα των μισθών, υποστήριξε ότι καταγράφεται «χαλάρωση» στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης ενώ συμπλήρωσε πως η αύξηση των μισθών είναι «σχετικά ισχυρή».

Επί των ανησυχιών που έχει σημαντική μερίδα των επενδυτών για ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω της αύξησης του υψηλού κόστους δανεισμού από τα επιτόκια της ΕΚΤ, ο Λετονός αξιωματούχος υποστήριξε πως «είναι πιθανό να υπάρξει τεχνική ύφεση».

Σημειώνεται ότι ως τεχνική ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για 2 συνεχόμενα τρίμηνα.

Τα επιτόκια

Αναφερόμενος στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο Καζάκς υποστήριξε ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Ενώ τα επιτόκια «θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», εκτός αν υπάρξουν σημαντικά σοκ, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

«Αυτό θα ήταν σε κάθε περίπτωση χειρότερο από το να περιμένουμε λίγο. χουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ότι αν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει πολύ νωρίς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και τότε θα πρέπει να αυξήσει πολύ περισσότερο τα επιτόκια» συμπλήρωσε ο Λετονός τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: