O (κινεζικός) έρωτας περνάει από τη Σαντορίνη!

O (κινεζικός) έρωτας περνάει από τη Σαντορίνη!

Πρεμιέρα σήμερα για την πρώτη κινεζική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 214 εκατ. θεατές!

Μπορεί η καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου να χτυπάει αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο και στο ομώνυμο φεστιβάλ του, όμως αυτές τις ώρες οι Κινέζοι ακούν τις δικές τους καρδιές να χτυπούν δυνατά στην πρεμιέρα της ταινίας «Beijing Love Story». Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά μιας κινεζικής τηλεοπτικής σειράς που οι συντελεστές της είχαν προαναγγείλει από καιρό ότι θα κάνει πρεμιέρα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. 

Ένα σημαντικό μέρος της ταινίας γυρίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Σαντορίνη και σήμερα βγαίνει σε κινηματογραφικές αίθουσες σε 300 πόλεις της Κίνας. Εδώ αξίζει να ανοίξει μία παρένθεση για τη βιομηχανία του κινηματογράφου στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη -πρόσφατα ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας- και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι σε περίπου τέσσερα χρόνια θα έχει αφήσει πίσω και αυτήν των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό της άνθησης είναι ότι το 2012 -τελευταία χρονιά που υπάρχουν οριστικά μεγέθη- κάθε ημέρα δημιουργούνταν δέκα κινηματογραφικές αίθουσες ΙΜΑΧ, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 18.000 – τέσσερις φορές περισσότερες από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν.

Στις αίθουσες αυτές προβάλλονται κατά κύριο λόγο κινεζικές ταινίες, καθώς υπάρχει ποσόστωση σε ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο. Μόνο 34 μη κινεζικές ταινίες μπορούν να προβληθούν στην χώρα. Θα μπορούσε κανείς να αραδιάζει εντυπωσιακά νούμερα και στοιχεία για την υπόθεση «βιομηχανία κινηματογράφου στην Κίνα», αλλά καλό είναι να κλείσει η παρένθεση και να γυρίσουμε στη συγκεκριμένη ταινία, που επίσης δεν φείδεται εντυπωσιακών αριθμών.

Δείτε ακόμη: Ρομαντικές ταινίες για τον Άγιο Βαλεντίνο

Για τα γυρίσματα τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα το συνεργείο έφθασε τα εκατό άτομα, ενώ οι φωτογραφίες που έστελνε από την Καλντέρα η πρωταγωνίστρια Carina Lau στο Weido (το κινεζικό Twitter), κατέληγαν να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού από τους 10 εκατ. followers της. Στόχος των παραγωγών είναι στην ολοκλήρωση του κύκλου προβολών, να έχουν δει την ταινία 214 εκατομμύρια θεατές. Αριθμός που μπορεί μεν να ακούγεται εξωπραγματικός, αξίζει όμως να αναφερθεί δε ότι τα επεισόδια της σειράς στο ίντερνετ έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. παρακολουθήσεις.

To FortuneGreece.com με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Σαντορίνης, υπεύθυνο για θέματα τουρισμού, Ιωάννη Αργυρό. Κρατάει «μικρό καλάθι» ως προς τους Κινέζους επισκέπτες στο νησί, όμως αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι του τουρισμού. «Από το 2003 και μετά παρατηρείται μία σταθερά αυξανόμενη πορεία των Κινέζων που επισκέπτονται τη Σαντορίνη. Εκτιμάται ότι πλέον αντιπροσωπεύουν το 5-7% του συνόλου των ξένων τουριστών στη Θήρα. Ένα από τα θετικά στοιχεία είναι ότι πρόκειται για τουρίστες που έχουν παρουσία και τους 12 μήνες του χρόνου».

1/5

Ο Κινέζος τουρίστας αποτελεί ένα βασικό στοίχημα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τη χώρα μας επισκέφθηκαν το 2013 μόνο 31.800 Κινέζοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην κορυφή της δαπάνης, σε σχέση με τις υπόλοιπες εθνότητες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ξοδεύοντας περίπου 116 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Διαβάστε ακόμη: Αναζητώντας τον ιδανικό τουρίστα

Το μέλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς η «δεξαμενή» Κινέζων που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό όχι απλώς γεμίζει, αλλά έχει ξεχειλίσει. Η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας προέβλεψε ότι το 2020 περίπου 200 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από 82 εκατομμύρια το 2012. Το θέμα είναι κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει μία φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της τουριστικής βίζας για τους Κινέζους πολίτες.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε για happy end στην ταινία, στα γυρίσματα της οποίας είχε βρεθεί η δημοσιογράφος της Καθημερινής, Σεμίνα Σαραντοπούλου, η οποία και συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Chen Sicheng. Στην ερώτηση γιατί επελέγη η Σαντορίνη ως τόπος γυρισμάτων ανέφερε: «Επρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ελλάδα. Το Αιγαίο, στη χώρα µου, συμβολίζει την ιερή γη της αγάπης. Καμία φωτογραφία σε κανένα πρακτορείο ανά τον κόσµο δεν είναι ικανή να απεικονίσει τη μαγεία αυτού του τόπου. Ήρθα αποφασισμένος να γυρίσω την πρώτη κινεζική ταινία στην Ελλάδα και να δείξω τι σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι νιώθοντας ευλογημένος. Έτσι αισθάνομαι εδώ».

Δείτε βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας:

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα οικονομικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα