Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα παραχώρησε τον έλεγχο της Ant Group

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα παραχώρησε τον έλεγχο της Ant Group
epa07575128 Jack Ma, Executive chairman and co-founder of Alibaba Group at the Vivatech startups and innovation fair, in Paris, France, 16 May 2019. Acording to organizers, VivaTech is the 'world's rendezvous for startups and leaders to celebrate innovation'. It aims to gather the world's brightest minds, talents, and products taking place in Paris on 16 to 18 May 2019. EPA/Julien de Rosa Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τζακ Μα έχει ως επί το πλείστον εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα και τώρα υποχωρεί περαιτέρω από την διαδικτυακή αυτοκρατορία του.

Ο Τζακ Μα παραιτείται από τα δικαιώματα ελέγχου της Ant Group Co., καθώς ο δισεκατομμυριούχος υποχωρεί περαιτέρω από την διαδικτυακή αυτοκρατορία του μετά την πρωτοφανή καταστολή της τεχνολογίας στην Κίνα.

Η εταιρεία προσφέρει σε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή, της διοίκησης και του προσωπικού, δικαιώματα ψήφου ανεξάρτητα, αφαιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο της Ant από τον Ma, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σαββάτου. Η προσαρμογή δεν θα αλλάξει τα οικονομικά συμφέροντα κανενός μετόχου.

Ο Μα έχει ως επί το πλείστον εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα από τότε που έδωσε μια ομιλία που επέκρινε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές την παραμονή της ναυαγισμένης εισαγωγής της Ant στο χρηματιστήριο το 2020. Πολλοί από τους ομολόγους του έχουν παραιτηθεί από τους επίσημους εταιρικούς ρόλους τους και έχουν αυξήσει τις δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για να ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την επίτευξη «κοινής ευημερίας».

Έκτοτε, η Ant έχει επικεντρωθεί στην αναμόρφωση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων για να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές. Αυξάνει την κεφαλαιακή της βάση για τη θυγατρική της εταιρεία καταναλωτικών δανείων, προχώρησε στη δημιουργία τειχών προστασίας σε ένα οικοσύστημα που κάποτε της επέτρεπε να κατευθύνει την κίνηση από την πλατφόρμα πληρωμών Alipay, με ένα δισεκατομμύριο χρήστες, σε υπηρεσίες όπως η διαχείριση πλούτου και ο καταναλωτικός δανεισμός.

Η αλλαγή ελέγχου θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ant θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για την πολυαναμενόμενη επανάληψη της αρχικής δημόσιας προσφοράς της. Οι εταιρείες δεν μπορούν να εισαχθούν στο εσωτερικό της χώρας στη λεγόμενη αγορά μετοχών Α’ της χώρας εάν έχουν αλλάξει ελεγκτή τα τελευταία τρία χρόνια – ή τα τελευταία δύο χρόνια, εάν εισάγονται στην αγορά STAR της Σαγκάης. Για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αυτή η περίοδος αναμονής είναι ένα έτος.

Ο γίγαντας του fintech του Ma ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εισαγωγή στον κόσμο το 2020, αμφισβητώντας τους μεγαλύτερους κρατικούς δανειστές της χώρας, προτού ναυαγήσει καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν την καταστολή του κλάδου.

Ο Μα θα εξακολουθήσει να κατέχει δικαιώματα ψήφου και οικονομικά συμφέροντα στην εταιρεία μετά την αλλαγή. Σε μια κατάθεση εγγράφων τον Ιούλιο, η θυγατρική Alibaba Group Holding Ltd. επανέλαβε ότι ο Ma «σκοπεύει να μειώσει και στη συνέχεια να περιορίσει το άμεσο και έμμεσο οικονομικό του συμφέρον στην Ant Group με την πάροδο του χρόνου» σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 8,8%.

Ο Ma θα έχει περίπου το 6,2% των δικαιωμάτων ψήφου μετά την προσαρμογή, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ant θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητους διευθυντές, αφού η εταιρεία εισάγει έναν πέμπτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πολυετής καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης έχει περιορίσει την ιλιγγιώδη ανάπτυξη ολόκληρου του τομέα του διαδικτύου και άφησε τους παγκόσμιους επενδυτές να νιώσουν τους κραδασμούς. Και άλλαξε το «εγχειρίδιο» για τους πρωταθλητές τεχνολογίας της χώρας, οι οποίοι κάποτε έδιναν προτεραιότητα στην ανάπτυξη με κάθε κόστος, εισάγοντας ένα νέο παράδειγμα για τον μη εισηγμένο τομέα της χώρας.

Η θυγατρική εταιρεία καταναλωτικών δανείων της Ant έλαβε πρόσφατα κανονιστική έγκριση για εισφορά κεφαλαίου ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων γουάν (1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σηματοδοτώντας πρόοδο στην αναδιάρθρωσή της και απομακρύνοντας ένα εμπόδιο καθώς επιδιώκει να λάβει άδεια χρηματοπιστωτικής εκμετάλλευσης. Η εταιρεία θα μπορούσε να εκδώσει περίπου 400 έως 500 δισεκατομμύρια γουάν σε δάνεια μετά τις αλλαγές, βάσει υπολογισμών του Bloomberg.

Πηγή: fortune.com