Ο Κινέζος μεγαλοεπενδυτής που θέλει να φτάσει τον Γουόρεν Μπάφετ

Ο Κινέζος μεγαλοεπενδυτής που θέλει να φτάσει τον Γουόρεν Μπάφετ

Τα μεγαλεπίβολα σχέδια -και στη χώρα μας- του μεγαλοεπενδυτή Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, προέδρου της Fosun Group

Το όνομά του πιθανόν να το έχετε συγκρατήσει από τις παλαιότερες συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα -ένεκα του επενδυτικoύ «φλερτ» του για την ανάπλαση του Ελληνικού, το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, τον ΟΠΑΠ- ή από την αγορά μετοχικού πακέτου 10% στην επίσης ελληνική Folli Follie.

Εκ πρώτης όψης, το παρουσιαστικό του σε ξεγελά. Πράος, λάτρης του Tai Chi -που ασκεί καθημερινά- είναι ήπιων τόνων και μιλά σχεδόν πάντα με χαμηλή φωνή. Όμως, ο 47χρονος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Fosun, του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου στην Κίνα, είναι στην πραγματικότητα ένα επιχειρηματικό πνεύμα εξαιρετικά ανήσυχο, αιχμηρό και πολύ φιλόδοξο.

Το μαρτυρεί ο προσωπικό του στόχος. Θέλει -λέει- να κλέψει τη δόξα από τον «Μάγο της Όμαχα» και γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ. Κοντολογίς, έχει βαλθεί να αποκτήσει σύντομα τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο επενδυτή!

Τα 12 χρόνια λειτουργίας της Fosun δείχνουν πως μάλλον βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο μόλις 4.000 δολαρίων ως μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία. Γρήγορα επεκτάθηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Και σήμερα, έχοντας πια ετήσια έσοδα της τάξης των 51 δισ. γουάν -κοντά στα 8,2 δισ. δολάρια- ο κινεζικός όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ και κεντρικά γραφεία στη Σανγκάη έχει επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητές του σχεδόν σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρίες, βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, κτηματομεσιτικές εταιρίες, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κι ένας επενδυτικός «βραχίωνας» που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλια περίπου 7 δισ. δολ. Παράλληλα, ο όμιλος Fosun έχει κλείσει «χρυσή» συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Carlyle στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων.

Διερεύνει τις μετοχικές συμμετοχές του σε ολοένα και περισσότερους ομίλους, μεταξύ αυτών στο διάσημο Club Med. Στις αρχές του έτους, έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική επενδυτική εταιρία Apollo Global Management για τον έλεγχο της Caixa Seguros e Saude, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Πορτογαλίας, έναντι 1 δισ. ευρώ!

Επίσης, αγόρασε πρόσφατα από την JPMorgan Chase Bank τον ουρανοξύστη One Chase Manhattan Plaza στο Κάτω Μανχάταν, καταβάλλοντας το αντίτιμο 725 εκατ. δολ. (η μεγαλύτερη στα κινεζικά χρονικά αγορά ακινήτου στο εξωτερικό), καθώς και το Lloyds Chambers στο Λονδίνο, έναντι 64,5 εκατ. λιρών.

«Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής», λέει ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ στο BBC. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εταιρεία επενδύσεων στιλ Μπάφετ, με τις “ρίζες” της στην Κίνα, αλλά με παγκόσμιες δυνατότητες».

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα εκτιμά ότι έχει πια γίνει, αποδεικνύοντας ότι η Fosun «είναι ο καλύτερος εταίρος για όσες διεθνείς εταιρίες θέλουν να κάνουν business στην Κίνα».

Όπως πάντως επισημαίνει και το BBC, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, μέχρι ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ να φθάσει στα ίσα τον Γουόρεν Μπάφετ. Για την ακρίβεια, βάσει της καθαρής θέσης τους, η «απόσταση» που προς το παρόν τους χωρίζει υπολογίζεται κοντά στα 61 δισ. δολ…

Διαβάστε ακόμη: 

Η Folli Follie και το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι του κόσμου

Οι πέντε κανόνες του Μπάφετ για επενδύσεις