Ο «κόφτης φόρων» που προτείνει ο ΣΕΒ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο «κόφτης φόρων» που προτείνει ο ΣΕΒ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλάει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Jean Claude Juncker. Ο Jean Claude Juncker βρίσκεται στην Αθήνα σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε περίπτωση επίτευξης των στόχων ζητά ως προαπαιτούμενο για τη διαπραγμάτευση ο ΣΕΒ.

Την πρόταση για εισαγωγή ενός «κόφτη φόρων», που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου εξειδικεύει το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της οργάνωσης, ζητώντας να εισαχθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος.

Η πρόταση προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο βαθμό που μειώνεται η φοροδιαφυγή: σε περίπτωση επίτευξης των στόχων της πάταξης της φοροδιαφυγής, οι φορολογικοί συντελεστές θα μειώνονται χωρίς να επηρεάζεται η επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής του προγράμματος. «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η πληρωμή των φόρων μετακυλύεται από τους συνεπείς φορολογουμένους στους φοροκλέφτες, τους λαθρέμπορους κ.λπ. Σε περίπτωση μερικής ή μηδενικής επίτευξης των στόχων, τότε οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται ως εάν οι στόχοι να είχαν επιτευχθεί, με την αναπλήρωση, όμως, των εσόδων να χρηματοδοτείται από περικοπές δαπανών», αναφέρει ο ΣΕΒ. Προσθέτει επίσης ότι το σύστημα αυτό θα δώσει κίνητρο/φόβητρο στη δημοσιονομική διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, με επάρκεια και συνέπεια, ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ακόμη ότι σήμερα, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα και ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας, αναμένεται πλέον μια σταδιακή ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης, αλλά με πολύ χαμηλές αποδοχές και με εντατική χρήση της μερικής απασχόλησης ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις για τις οποίες ακόμα και ο ήδη χαμηλός κατώτατος μισθός αποτελεί πλέον πρόβλημα. «Για τους εργαζόμενους στις μικρότερες επιχειρήσεις η μείωση των εισοδημάτων θα προέλθει από τις πιέσεις της αγοράς εργασίας, εκτιμά ο ΣΕΒ. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα προέλθει κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές, η οποία μάλιστα θα συντηρήσει την αργή, αλλά εμφανή τάση αντικατάστασης όσων υψηλόμισθων αποχωρούν (πχ λόγω συνταξιοδότησης ή μετανάστευσης) με προσλήψεις σε χαμηλότερους μισθούς. Τελικά, η πολιτική σταθεροποίηση της οικονομίας θα ευνοήσει την απασχόληση, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό τα εισοδήματα ή τα έσοδα του κράτους».