Ο κορωνοϊός «χτυπάει» Βατικανό, Σερβία, Καμερούν, Σλοβενία, Ρουμανία. Κρούσμα-μυστήριο στον Καναδά – Συνεχείς προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» Βατικανό, Σερβία, Καμερούν, Σλοβενία, Ρουμανία. Κρούσμα-μυστήριο στον Καναδά – Συνεχείς προειδοποιήσεις του ΠΟΥ
epa08254504 Workers spray disinfectant in an attempt to tackle the spread of the novel coronavirus, at Gwanghwamun station, line 5, in Seoul, South Korea, 28 February 2020. According to the Korea Center for Disease Control and Prevention (KCDC), 13 people in South Korea have died from COVID-19 disease with the nation's total infections surpassing 2,000 cases. EPA/JEON HEON-KYUN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο προειδοποίησαν ότι κάποιες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους την κρίση με τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για μια «ανησυχητική» απουσία ετοιμότητας που παρατηρείται σε κάποια νοσοκομεία.

Βατικανό

Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στο έδαφός του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ματέο Μπρούνι, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ασθενής διαγνώστηκε χθες Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Μπρούνι, τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών του Βατικανού έκλεισαν για απολύμανση, ωστόσο θα συνεχίσουν να δέχονται επείγοντα περιστατικά, ενώ διευκρίνισε ότι για το κρούσμα ενημερώθηκαν οι ιταλικές υγειονομικές αρχές.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, είχε προκληθεί ανησυχία, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος κρυολόγησε, κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση των πιστών. Ο Πάπας υποβλήθηκε στο ειδικό τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού και προέκυψε αρνητικός, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο.

Ο Αργεντινός Πάπας συνέχισε να συμμετέχει κανονικά στην λειτουργίες στον ξενώνα του Βατικανού, Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει, ωστόσο ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψη λόγω της ασθένειας. Στο μεταξύ, οι επισκέψεις τουριστών στα γνωστά Μουσεία του Βατικανού, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνουν κάμψη του 60%.

Την ίδια στιγμή, εννέα μέλη του πληρώματος πλοίου που βρισκόταν υπό επισκευή έχουν τεθεί σε απομόνωση στο λιμάνι της Νάπολης, όπως προβλέπεται από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το πλήρωμα ήρθε σε επαφή με 40χρονο επιβάτη θετικό στον κορωνοϊό, ο οποίος αποβιβάσθηκε σε λιμάνι της Τυνησίας. Πρόκειται για το πλοίο Gnv Majestic και η πλοιοκτήτρια εταιρία έκανε γνωστό ότι μέχρι αυτή την στιγμή, στην Νάπολη, δεν έχουν διαγνωσθεί κρούσματα του ιού. Ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μέρος του πληρώματος έχει παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

Σερβία

Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ.

Ο Λόντσαρ εξήγησε ότι πρόκειται για έναν 43χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στη Βουδαπέστη. Ο υπουργός ανέφερε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο της Σουμπότιτσα και είναι σε καλή κατάσταση. Οι υγειονομικές αρχές αναζητούν όλα τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

Όπως ανέφερε ο κ. Λόντσαρ, ο ασθενής ταξίδευε συχνά στην Ουγγαρία, όπου ζει η αδερφή του. Την τελευταία φορά που πήγε, η αδερφή του επίσης παρουσίασε συμπτώματα ίδια με αυτά της γρίπης. Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο ασθενής επέδειξε υπευθυνότητα και, όταν αισθάνθηκε τα πρώτα συμπτώματα, τέθηκε οικιοθελώς σε απομόνωση, στο σπίτι του, αφού προηγούμενος έστειλε τη σύζυγο και τα παιδιά τους στους γονείς του.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και συνέστησε στους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και προστασίας από ιογενείς ασθένειες.

Καμερούν

Στο μεταξύ και το υπουργείο Υγείας του Καμερούν επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 58χρονο Γάλλο πολίτη, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Το Καμερούν, που βρίσκεται στην κεντρική Αφρική είναι η τέταρτη χώρα της υποσαχάριας αφρικής που καταγράφει κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, μετά τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αφρική ανέρχεται σε 29.

Σλοβενία

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας, έπειτα από την ανακοίνωση έξι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα, σε διάστημα μόλις λίγων ωρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τρεις από το σύνολο των έξι ασθενών, είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μαρόκο και επέστρεψαν στη Σλοβενία με αεροπορική πτήση από το αεροδρόμιο της Βενετίας, στις 29 Φεβρουαρίου. Άλλοι δύο ασθενείς, ένας άνδρας και μία γυναίκα είχαν ταξιδέψει, τον περασμένο μήνα στην Ιταλία, από όπου και πιθανολογείται ότι νόσησαν, δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Νίνα Πίρνατ.

Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε απομονωμένους θαλάμους και έχουν ήπια συμπτώματα. Περισσότερα από 430 άτομα εξετάστηκαν σε διάρκεια μίας ημέρας και ελήφθησαν δείγματα για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί στο νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο μεταξύ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας (GZS) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τον κορωνοϊό θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή των επιχειρήσεων και στα μεγέθη τους.

Σλοβενικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών, του λιανεμπορίου έχουν ήδη αναφέρει προβλήματα στη λειτουργία τους και ακυρώσεις παραγγελιών/ κρατήσεων. Ορισμένα τουριστικά πρακτορεία της Σλοβενίας «είδαν» σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους λόγω του νέου κορωνοϊού. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί σχέδιο επιχορήγησης των επιχειρήσεων, των οποίων η παραγωγή πλήττεται από τον κορωνοϊό.

Ρουμανία – Πρόστιμο σε πολίτη που δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο ασφάλειας. Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Πρόστιμο περίπου 2.000 ευρώ για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για όσους επιστρέφουν από περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού επέβαλαν οι ρουμανικές αρχές σε άνδρα από τη Μπράιλα, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα και δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι αρμόδιες αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία και δεν επιβεβαίωσαν ούτε και διέψευσαν αν είναι το ίδιο άτομο που επέστρεψε από την Ιταλία και εμφανίσθηκε στη δουλειά του, στο δικαστήριο της πόλης.

Πρόκειται για άτομο, το οποίο βρέθηκε στην Ιταλία και όταν επέστρεψε στη Ρουμανία δεν ενημέρωσε τις αρχές και πήγε στην εργασία του για δύο μέρες. Αργότερα, συνάδελφοί του έδωσαν πληροφορίες στην Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας η οποία και ανέλαβε το περιστατικό.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού ανέρχεται σε επτά. Το τελευταίο κρούσμα είναι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι από την Τιμισοάρα που νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο αναφοράς της ρουμανικής πόλης.

Κρούσμα-μυστήριο στον Καναδά

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Η γυναίκα, περίπου 50 ετών, ζει στην περιφέρεια του Βανκούβερ και δεν είχε επαφή με κάποιον που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ούτε με κάποιον που να επέστρεψε από χώρα που πλήττεται από την επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με ασθενή στην περιοχή Φρέιζερ που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δίκτυο.

Άλλοι δύο ασθενείς, ένα ζευγάρι περίπου 50 και περίπου 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Ιράν, ενώ το όγδοο κρούσμα ήταν κάτοικος του Σιάτλ που επισκεπτόταν συγγενείς στην περιοχή Φρέιζερ. Η Βρετανική Κολομβία έχει πλέον καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από τα οποία οι 4 ασθενείς ανένηψαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας (BCCDC). Η συγκεκριμένη καναδική επαρχία γειτονεύει με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώνει 70 κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Πρώτος θάνατος στην Ολλανδία. Δύο νέα κρούσματα στην Ινδονησία

Ένας 86χρονος που είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό πέθανε σήμερα στην Ολλανδία, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι είναι ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 στη χώρα. Ο ασθενής απεβίωσε σε νοσοκομείο του Ρότερνταμ. Η Ολλανδία ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου στις 27 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην βόρεια Ιταλία. Από χθες εξάλλου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 82.

Παράλληλα η Ινδονησία επιβεβαίωσε σήμερα ότι άλλοι δύο άνθρωποι εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας σε 4.

Οι δύο Ινδονήσιοι που διαγνώσθηκαν με τον κορωνοϊό είναι περίπου 30 ετών και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις επειδή είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασμάντ Γιουριάντο. Η Ινδονησία ανακοίνωσε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματά της τη Δευτέρα. Επρόκειτο για μια μητέρα και την κόρη της, που ζουν στην περιοχή Ντέποκ κοντά στην Τζακάρτα.

«Καμπανάκι» από τις αρχές για τον κορωνοϊό

Αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο προειδοποίησαν ότι κάποιες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους την κρίση με τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για μια «ανησυχητική» απουσία ετοιμότητας που παρατηρείται σε κάποια νοσοκομεία.

Οι διεθνείς αγορές επλήγησαν και πάλι εξαιτίας της ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η κρίση την ώρα που οι χώρες λαμβάνουν δραστικά προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός από τον οποίο έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 3.300 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί σχεδόν 100.000 σε περίπου 85 χώρες.

Τα κρούσματα αυξάνονται στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ιράν, ενώ οι αρχές της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, έχουν υποχρεώσει ένα κρουαζιερόπλοιο να παραμείνει αρόδου και δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις κάποιοι επιβάτες του οι οποίοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Η επιδημία έχει προκαλέσει χάος στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις αθλητικές διοργανώσεις και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο με σχεδόν 300 εκατ. μαθητές παγκοσμίως να παραμένουν στα σπίτια τους.

Προειδοποίηση από τον Π.Ο.Υ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι ένας «μακρύς κατάλογος» χωρών δεν επιδεικνύει «το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης» που απαιτείται για να «αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι». «Δεν πρόκειται για άσκηση», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς. «Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να «συντονίσουν όλους τους τομείς» αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας. Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι μια «επιθετική ετοιμότητα».