Ο Κώστας Σαχπάζης είναι ο νικητής του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013

Ο Κώστας Σαχπάζης είναι ο νικητής του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013

Στον εικαστικό Κώστα Σαχπάζη από τη Θεσσαλονίκη απονεμήθηκε το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013.

Της Τέτας Καραμπίνη

Στις 25 Απριλίου οι πόρτες του κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας άνοιξαν για να υποδεχτούν έξι εικαστικούς, οι οποίοι θα στέγαζαν τα έργα τους στο χώρο του Μέγαρου Σταθάτου. Από τότε εκατοντάδες φιλότεχνοι έχουν επισκεφτεί το Μουσείο για να θαυμάσουν τα έργα τους.

Το βράδυ της Δευτέρας, κόσμος από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων μαζεύτηκε για να τιμήσει με την παρουσία του τη βράβευση ενός από τους καλλιτέχνες.

Ο Κώστας Σαχπάζης κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013. Ο 36χρονος εικαστικός έπεισε την κριτική επιτροπή με το γλυπτό του, επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.

Ο Κώστας Σαχπάζης γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη κι έγινε γνωστός στο αθηναϊκό κοινό μέσα από τη πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Αndreas Melas & Helena Papadopoulos τον περασμένο Ιούνιο.

Τα τρισδιάστατα σχέδια του αλλά και η μαεστρία με την οποία χειρίζεται τα υλικά, όπως το σίδερο, βερνίκι και το ξύλο, δεν άφησαν ασυγκίνητους τους ειδικούς, οι οποίοι αναγνώρισαν το ταλέντο του να δημιουργήσει «ένα αντικείμενο που χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη τάση του να υπονομεύει την ίδια του τη φόρμα».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Δάκης Ιωάννου, δεν παρέλειψε να επισημάνει το υψηλό επίπεδο όλων των υποψηφίων και πόσο δύσκολη ήταν η επιλογή του νικητή ανάμεσα στους υπόλοιπους συνυποψήφιούς του, Μαρία Θεοδωράκη, Αλέξανδρο Τζάννη, Μαριάννα Χριστοφίδου, Μιχαήλ Πυργέλη και Ηλία Παπαηλιάκη.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Μέγαρο Σταθάτου (Βας. Σοφίας και Ηροδότου 1).