Ο «Λύκος» της Wall Street

Ο «Λύκος» της Wall Street

Στα άδυτα του Τζόρνταν Μπέλφορντ, του ριψοκίνδυνου χρηματιστή που υποδύεται ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε - Δείτε το τρέιλερ.

Οι γονείς του ήταν λογιστές. Και φαίνεται ότι το χρώμα του χρήματος γοήτευσε από νωρίς τον Τζόρνταν Μπέλφορντ. Ενήλικας πια, στη δεκαετία του ’90, έγραψε τη δική του ιστορία στη Wall Street. Πλην όμως, αυτή εντάχθηκε στα πιο… «μελανά» κεφάλαιά της.

Τα κεφάλαια αυτά έγιναν πάντως «χρυσά», ως υλικό δύο αυτοβιογραφικών βιβλίων του, που έγιναν best sellers, μεταφράστηκαν σε 18 γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε 40 χώρες. Η πρώτη, με τίτλο «Ο Λύκος της Wall Street», γίνεται τώρα μάλιστα σενάριο στη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, με πρωταγωνιστή τον πολυβραβευμένο Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Από μεγάλης οθόνης λοιπόν θα παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός ανθρώπου, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της υπέρμετρης φιλοδοξίας, της ακολασίας, των καταχρήσεων – τα πάρτυ του με σπιρτιζές, ναρκωτικά, μπάντες, αγήματα αλόγων μέχρι και… πιθήκους με πατίνια άφησαν εποχή. Όμως, αυτό που τελικά τον στιγμάτισε ήταν η χρηματιστηριακή απάτη.

Η χειραγώγηση της χρηματαγοράς απέκτησε άλλη διάσταση μέσα από τη δράση του και θύματά της έπεσαν δεκάδες πελάτες του, που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι οι επενδύσεις τους ήταν απλά… αέρας!

Διαβάστε ακόμη: Εξομολογήσεις ενός «επικίνδυνου μυαλού»

Στις καλές ημέρες, η χρηματιστηριακή εταιρία του, Stratton Oakmont, απασχολούσε πάνω από 1.000 χρηματιστές και διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.  Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο. Και κάπως έτσι, από αγαπημένο παιδί των κοσμικών κύκλων στις ΗΠΑ, ο Τζόρνταν έγινε «μαύρο πρόβατο».

Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη. Τελικά, κατόπιν συνεργασίας του με το FBI, αποφυλακίστηκε το 2006, έχοντας εκτίσει μόλις 22 μήνες φυλάκισης, με την υποχρέωση καταβολής 110,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στα θύματά του.

Τα δικαστικά έγγραφα, αναφέρει η New York Daily News, καταδεικνύουν ότι μέχρι και σήμερα ο Μπέλφορντ έχει αποπληρώσει μόλις κάτι ψιλά από τα χρεωστούμενά του. Παρ’ όλα αυτά, οι τσέπες του γεμίζουν στο μεταξύ… «χρυσάφι».

«Αυτό που κάνει την ιστορία του Μπέλφορντ ξεχωριστή είναι η βάναυση ειλικρίνεια με την οποία μιλά για τα λάθη του», λέει ο ίδιος ο Ντι Κάπριο σε ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του Μπέλφορντ. «Ο Τζόρταν είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς η φιλοδοξία και η σκληρή δουλειά μπορούν να μεταμορφώσουν κάποιον», παρατηρεί ο χολυγουντιανός αστέρας. «Και υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για κάποιον που μπορεί πράγματι να εμπνεύσει».

Κι αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει στα 51 του ο Τζόρνταν. Για το 2014, λέει, σκοπεύει να γυρίσει όλον τον κόσμο, δίνοντας διαλέξεις «όχι απλά για το πώς να δημιουργεί κανείς πλούτο, αλλά να το κάνει για καλό σκοπό».

Διαβάστε ακόμη: Από κλητήρας ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη

Όσο για τις κατηγορίες ότι έχει αφήσει τα θύματά του ταπί και ψύχραιμα, αγνοώντας επιδεικτικά τις δικαστικές αποφάσεις; Τις απορρίπτει ως «μυθεύματα». Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι, εδώ και μήνες, παλεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους, μέσα από τα κέρδη του από τις πωλήσεις των βιβλίων του και τα πνευματικά δικαιώματα στην κινηματογραφική ταινία.

«Τότε δεν ήμουν και τόσο καλό παιδί», παραδέχεται στη New York Daily News. «Αλλά είμαι καλός άνθρωπος τώρα. Αλήθεια, ζω μία αξιοπρεπή ζωή». Αυτή δε, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει βγει και στους κινηματογράφους…

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:

Κι εδώ το δεύτερο τρέιλερ που κυκλοφόρησε από την Paramount Pictures πριν από μερικές ημέρες:

*Φωτογραφία: Tom Sanders

Διαβάστε ακόμη: Ένας μπατίρης… εκατομμυριούχος