Ο λόγος που η κυβερνοασφάλιση είναι μια έξυπνη κίνηση για εταιρείες και επενδυτές

Ο λόγος που η κυβερνοασφάλιση είναι μια έξυπνη κίνηση για εταιρείες και επενδυτές

Καλώς ήρθατε στον αέναο πόλεμο του κυβερνοχώρου.

του Lucas Laursen

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ίσως αποτελεί ένα οξύμωρο, καθώς πολλοί από εμάς θα καταλήξουμε θύματα μιας ψηφιακής παραβίασης κάποια στιγμή, αν δεν έχουμε ήδη υπάρξει. Έτσι, είναι φυσικό οι άνθρωποι να επιζητούν την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο ως ένα μέσο ελαχιστοποίησης της ζημίας από μια κλοπή ταυτότητας ή μια παραβίαση τραπεζικού λογαριασμού.

Η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων των ΗΠΑ εκτιμά ότι η δράση των χάκερ κόστισε στην αμερικανική οικονομία από 57 έως 109 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Μόλις πέρυσι, χάκερ έκλεψαν περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης, γεγονός που αποτελεί μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί για εκείνους τους ανθρώπους των οποίων εκλάπη ο κωδικός και δεν τον έχουν αλλάξει.

Αν και ο κλάδος της προσωπικής κυβερνοασφάλισης είναι προς το παρόν μικρότερος από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η εταιρεία αντασφάλισης Swiss Re προβλέπει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025. Η εμπορική αγορά θα είναι μεγαλύτερη, αν και μπορεί να περιοριστεί από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες επενδύουν παράλληλα στο δικό τους προσωπικό ασφάλειας πληροφοριών.

Ωστόσο, οι προηγούμενες εκτιμήσεις του μεγέθους της αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Η ασφάλιση έναντι των κινδύνων ασφάλειας πληροφοριών δεν είναι σαν την ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς ή πλημμύρας- φαινόμενα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα σύνολα δεδομένων και των οποίων οι πιθανότητες εμφάνισης τείνουν να μην αλλάζουν με απρόβλεπτους τρόπους.

«Στον κυβερνοχώρο αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί δεν υπάρχουν δύο ίδια περιστατικά», δήλωσε πέρυσι στο Wired η Lori Bailey, επικεφαλής ασφάλισης στον κυβερνοχώρο της Zurich Insurance. Συνεπώς, τα ασφάλιστρα κυβερνοασφάλισης έχουν αυξηθεί για να ενσωματώσουν απροσδόκητους κινδύνους και πληρωμές.

Δεν προτίθενται όμως οι εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες για κάθε απρόβλεπτο κίνδυνο. Για παράδειγμα, η Zurich απέφυγε την καταβολή αποζημίωσης στη Mondelez για ζημίες που σχετίζονται με την κυβερνοεπίθεση NotPetya, δηλώνοντας ότι αυτή η επίθεση ήταν μια «πράξη πολέμου».

Καλώς ήρθατε στον αέναο πόλεμο του κυβερνοχώρου.