O «μαρασμός» του δολαρίου: Γιατί οι επενδυτές το αποφεύγουν, τι συμβαίνει με το ευρώ

O «μαρασμός» του δολαρίου: Γιατί οι επενδυτές το αποφεύγουν, τι συμβαίνει με το ευρώ
Euro and US Dollar billets seen on a window of an open exchange office in Krakow's city center, during the coronavirus pandemic. Forests, parks, boulvards and beaches have been reopened, with the exception of playgrounds and sport facilities. Cinemas, theatres, museums and art galleries remain closed. On Wednesday, April 29, 2020, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) Photo: AFP
Το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συμβάλλει ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες.

Οι διαχειριστές χρημάτων είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ για τις προοπτικές του κοινού νομίσματος μετά τον καλύτερό του μήνα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Και η ζήτηση για ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία είναι τόσο υψηλή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ώστε το νόμισμα να είναι πλέον πιο ακριβό από το δολάριο για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συμβάλλει ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες για τους διαρθρωτικούς κινδύνους της ευρωζώνης. Παράλληλα, οι προσπάθειες για τον έλεγχο του κορονοϊού και την αναζωογόνηση της οικονομίας φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν θεμέλιο μιας μακροχρόνιας αλλαγής για το ευρώ.

Είναι τέτοια η ευφορία για την αλλαγή του κλίματος για το ευρώ που οι μετοχές, οι οποίες συνήθως βλέπουν τη ζήτησή τους να πέφτει καθώς ενισχύεται το υποκείμενο νόμισμά τους, ανεβαίνουν καθώς οι χρηματιστές αξιοποιούν τις διαφορές ανάπτυξης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Η απόδοση των ομολόγων ορισμένων χωρών της ευρωζώνης έχει πέσει στα επίπεδα πριν από το lockdown.

Η αλλαγή της στάσης απέναντι στο ευρώ οφείλεται στο πακέτο στήριξης της ΕΕ των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, πέτυχε εκεί που είχαν αποτύχει χρόνια πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ταμείο διάσωσης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση κοινών ομολόγων, βοήθησε να τιθασεύσει τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης.

Σε συνδυασμό με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ιταλίας και της Γερμανίας – ένα μέτρο κινδύνου στην Ευρώπη που αυξήθηκε τον Μάρτιο -, είναι τώρα στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο.

Η άνοδος κατά 4,8% του ευρώ τον Ιούλιο έστειλε το νόμισμα σε μια ανοδική τάση εμφανίζοντας κέρδη που είχαν να καταγραφούν από το 2008, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητές του για περισσότερα ράλι. Προκάλεσε επίσης μια βιαστική αντίδραση μεταξύ των αναλυτών να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω.

Πηγή: Fortune.com