Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δηλώνει «υπερήφανος για όλα» όσα κάνει το Facebook

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δηλώνει «υπερήφανος για όλα» όσα κάνει το Facebook
epa06662252 CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing on 'Facebook: Transparency and Use of Consumer Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 11 April 2018. Zuckerberg is testifying before the second of two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/SHAWN THEW
Μερικές ώρες μετά την κατάθεση του πρώην στελέχους που εξέθεσε το γνωστό κοινωνικό μέσο.

του Grady McGregor

Το βράδυ της Τρίτης, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε σθεναρά τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας του σε ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες μετά την κατάθεση της Frances Haugen στο αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκρίνει συστηματικά τα κέρδη έναντι της υγείας και της ασφάλειας των χρηστών του.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς απλώς δεν αναγνωρίζουν την ψευδή εικόνα της εταιρείας που σκιαγραφείται», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Τρίτης. «Είμαι υπερήφανος για όλα όσα κάνουμε για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τα καλύτερα social προϊόντα στον κόσμο».

Στην κατάθεσή της, η Haugen είπε ότι το Facebook μεγιστοποιεί τα κέρδη εις βάρος των χρηστών του. Συγκεκριμένα, ανέφερεότι το Facebook στοχεύει σε όλο και νεότερους χρήστες, παρόλο που μια εσωτερική έρευνα έδειξε ότι η πλατφόρμα του Instagram είναι εθιστική και επιβλαβής για τους εφήβους.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία έχει ελάχιστη προθυμία ή μέσα για την καταπολέμηση ζητημάτων όπως η διάδοση της παραπληροφόρησης στο Facebook και στις άλλες πλατφόρμες της εταιρείας, όπως το Instagram και το WhatsApp, ένα πρόβλημα που είναι ακόμη χειρότερο εκτός των ΗΠΑ, όπου το Facebook έχει λιγότερη εποπτεία του περιεχομένου του.

«Χθες είδαμε το Facebook να αποχωρεί προσωρινά από το Διαδίκτυο… Ξέρω ότι για περισσότερες από πέντε ώρες, το Facebook δεν χρησιμοποιήθηκε για να βαθύνει τις διαιρέσεις, να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες και να κάνει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους», δήλωσε η Haugen, αναφερόμενη στην πεντάωρη παγκόσμια διακοπή λειτουργίας του Facebook τη Δευτέρα.

Ο Ζούκερμπεργκ απέρριψε τις κατηγορίες της Haugen στο σύνολό τους.

«Στο επίκεντρο αυτών των κατηγοριών βρίσκεται η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της ασφάλειας και της ευημερίας. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε μια ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Τρίτης. «Δεν γνωρίζω καμία εταιρεία τεχνολογίας που να έχει ως στόχο να κατασκευάσει προϊόντα που κάνουν τους ανθρώπους να θυμώνουν ή να έχουν κατάθλιψη. Τα ηθικά καιεπιχειρηματικά κίνητρα δείχνουν όλα προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Παρόλα αυτά, η κατάθεση της Haugen χτύπησε μια ευαίσθητη, διακομματική χορδή στην Ουάσιγκτον.

«Είναι σαφές ότι το Facebook δίνει προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της ευημερίας των παιδιών και όλων των χρηστών», δήλωσε στην ακρόαση η γερουσιαστής Marsha Blackburn, Ρεπουμπλικανή από το Τενεσί.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για δράση. Και νομίζω ότι εσείς είστε ο καταλύτης για αυτή τη δράση», δήλωσε την Τρίτη η γερουσιαστής Amy Klobuchar, Δημοκρατική από τη Μινεσότα, αναφερόμενη στην Haugen.

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι του ήταν «δύσκολο να παρακολουθήσει» την πρόσφατη ειδησεογραφική κάλυψη σχετικά με το Facebook, αλλά δεν παραδέχθηκε ότι δεν φταίνε οι ενέργειες της εταιρείας του. Επίσης, αντέκρουσε τις κατηγορίες της Haugen ότι το Facebook γνωρίζει πως τα προϊόντα του είναι επιζήμια για τα παιδιά, αλλά παρόλα αυτά τα διαθέτει σε αυτά.

«Επικεντρώνομαι ιδιαίτερα στα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη δουλειά μας με τα παιδιά», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ. «Είναι απίστευτα λυπηρό να φαντάζεσαι ένα νεαρό άτομο σε μια στιγμή αγωνίας που, αντί να παρηγορηθεί, η εμπειρία του γίνεται χειρότερη. Εργαζόμαστε εδώ και χρόνια σε πρωτοπόρες προσπάθειες του κλάδου για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτές τις στιγμές και είμαι περήφανος για το έργο που έχουμε κάνει».

Ο Ζούκερμπεργκ χαρακτήρισε επίσης το μπλακ-άουτ του Facebook τη Δευτέρα ως τη «χειρότερη διακοπή λειτουργίας» που είχε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αλλά δήλωσε ότι ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι πλατφόρμες του Facebook για τους χρήστες. «Η βαθύτερη ανησυχία με μια διακοπή λειτουργίας όπως αυτή δεν είναι πόσοι άνθρωποι θα στραφούν σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες ή πόσα χρήματα θα χάσουμε, αλλά τι σημαίνει αυτή η διακοπή για τους ανθρώπους που βασίζονται στις υπηρεσίες μας για να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους, να διοικήσουν τις επιχειρήσεις τους ή να υποστηρίξουν τις κοινότητές τους», έγραψε.

Πηγή: fortune.com