Πρώην υπάλληλος «καίει» τη Facebook στη Γερουσία- Τι απαντά ο Ζούκερμπεργκ

Πρώην υπάλληλος «καίει» τη Facebook στη Γερουσία- Τι απαντά ο Ζούκερμπεργκ
epa07943923 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg appears before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrency Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατάθεση πρώην υπαλλήλου της Facebook «καίει» τον ιδρυτή της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος σε υπόμνημά του αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τες ανυπόστατες και παράλογες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης η Χόγκεν  είπε στους γερουσιαστές ότι κανένας διευθύνων σύμβουλος ανάλογης εταιρείας δεν έχει τόσο μονομερή έλεγχο όσο ο Ζούκερμπεργκ.

«Ο Mαρκ έχει έναν μοναδικό ρόλο στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς κατέχει πάνω από το 55% όλων των μετοχών με δικαίωμα ψήφου για το Facebook. Δεν υπάρχουν παρόμοιες ισχυρές εταιρείες που να ελέγχονται κατά αυτόν τον τρόπο», είπε.

Επισήμανε ότι το Facebook πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών του ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ  έκανε επιλογές που έβαζαν την προσέλκυση χρηστών πάνω από τη δημόσια ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι το Facebook έχει κάνει πολύ λίγα για να προστατεύσει την πλατφόρμα του από το να τη χρησιμοποιούν άνθρωποι που σχεδιάζουν βία.

Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλουμένθαλ επέκρινε τον ιδρυτή του Facebook στην εναρκτήρια δήλωσή του λέγοντας ότι: ««Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έπρεπε να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη σήμερα. Και όμως, αντί να αναλάβει την ευθύνη και να δείξει ηγετική θέση, ο κ. Ζούκερμπεργκ πάει για ιστιοπλοΐα».

Να σημειωθεί ότι πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χόγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal ενώ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS κατηγόρησε τον όμιλο ότι «(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια».

Η απάντηση του Ζούκερμπεργκ

Η απάντηση της Facebook απέναντι στις κατηγορίες της πρώην υπαλλήλου του ήλθε διά στόματος του ίδιου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Όπως σημείωσε, οι ισχυρισμοί της Χάγκεν είναι χωρίς αντίκρισμα. «Το επιχείρημα ότι εσκεμμένα προωθούμε περιεχόμενο που κάνει τους ανθρώπους να θυμώνουν για το κέρδος είναι βαθιά παράλογο», είπε, προσθέτοντας:

«Κερδίζουμε χρήματα από διαφημίσεις και οι διαφημιστές μας λένε σταθερά ότι δεν θέλουν τις διαφημίσεις τους δίπλα σε περιεχόμενο που υποκινεί πάθη. Και δεν γνωρίζω καμία εταιρεία τεχνολογίας που έχει ως στόχο να δημιουργεί προϊόντα που κάνουν τους ανθρώπους καταθλιπτικούς ή οργισμένους. Τα ηθικά, επιχειρηματικά κίνητρά μας, αλλά και τα προϊόντα μας, κινούνται όλα προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Όλο αυτό τον καιρό ο ιδρυτής της Facebook σιωπούσε συνειδητά καθώς η διαδικασία της απεύθυνσης κατηγοριών ήταν εν εξελίξει…  

Σε κάθε περίπτωση, εντός των τειχών, «τρέχει» εσωτερική έρευνα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις του Instagram στους εφήβους. Στο υπόμνημά του προς τους υπαλλήλους, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει έρευνα και θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της.