Ο Martin Wilckens στο Disrupt Greece: Οδηγεί τη Deutsche Telekom στην ψηφιακή εποχή και μας ταξιδεύει στο 2028

Ο Martin Wilckens στο Disrupt Greece: Οδηγεί τη Deutsche Telekom στην ψηφιακή εποχή και μας ταξιδεύει στο 2028

O Senior Manager HR Digital & Innovation του γερμανικού κολοσσού στη σκηνή του μεγάλου τελικού του Disrupt Greece, αυτήν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, μαζί με το τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Yale, κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα πως έως το 2060 υπάρχει 50% πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τον άνθρωπο σε επίπεδο ικανοτήτων, ενώ έως το 2140 μία ίδια πιθανότητα όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες και τα επαγγέλματα να έχουν αυτοματοποιηθεί πλήρως. Είναι πράγματι οι εξελίξεις τόσο ριζικές όσο ακούγονται; Και τί αλλαγές φέρνουν οι επιδράσεις της Ψηφιακής Επανάστασης στην καθημερινότητα μας και στην αγορά εργασίας; Τις απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα για το μέλλον των επιχειρήσεων ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει στη σκηνή του Disrupt Greece 2018 ο Martin Wilckens, Senior Manager στο τμήμα HR Digital & Innovation της Deutsche Telekom.

Έχοντας από το 2016 αναλάβει στον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό το έργο της χάραξης στρατηγικής για την εργασία στην ψηφιακή εποχή, εστιάζοντας σε projects που προωθούν την ψηφιοποίηση της διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και την ενδο-εταιρική συνεργασία, ο Martin Wilckens θα μοιραστεί στις 25 Σεπτεμβρίου την εμπειρία του με το δυναμικό κοινό του τελικού του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας, που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά Fortune και Industry Disruptors-Game Changers, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία Παπαστράτος, και που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα το «Μέλλον της Εργασίας».

«Διανύουμε μια συναρπαστική περίοδο», δηλώνει λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Disrupt Greece, εκεί όπου οι εκπρόσωποι των δέκα καλύτερων startups εκ των φιναλίστ του διαγωνισμού θα κληθούν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, διεκδικώντας έπαθλα ύψους 100.000 ευρώ. «Η ψηφιοποίηση θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα όλους τους ανθρώπους. Η ίδια η στροφή στα ψηφιακά εργαλεία δεν αποτελεί την απάντηση σε όλες τις προκλήσεις, αλλά προσφέρει νέες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να αρχίσουν οι άνθρωποι και οι οργανισμοί να εξερευνούν και να δοκιμάζουν αυτές τις ευκαιρίες», τονίζει ο Martin Wilckens.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή

Για τον ίδιο ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που έφερε η ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων είναι το άνοιγμα νέων οδών ψηφιακής συνεργασίας. «Υπάρχουν εργαλεία όπως τοWebEx που διευκολύνουν τα meetings εξ αποστάσεων και καθιστούν δυνατή μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή των εργαζομένων. Εξερευνούμε τις δυνατότητες νέων εργαλείων, όπως για παράδειγμα το Trello, με τα οποία βοηθούμε τους υπαλλήλους να κάνουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά τη δουλειά τους», εξηγεί και προσθέτει πως η ανάπτυξη νέων εργαλείων εμπνέει τους επικεφαλής των τμημάτων HR Digital & Innovation όπως ο ίδιος, στο να δημιουργήσουν εργαλεία «κομμένα και ραμμένα» στις απαιτήσεις της δικής τους εταιρείας. «Ενίοτε αναπτύσσουμε δικές μας λύσεις, όπως κάναμε με ένα chatbot που επιτρέπει την απομνημόνευση του work desk του κάθε εργαζόμενου σε ένα περιβάλλον desk sharing. Θα δούμε πολλά ακόμη στο μέλλον σε σχέση με robotics και ΑΙ, όμως είμαστε ακόμη στην αρχή. Πιστεύω πως και στην αναζήτηση υποψηφίων εργαζομένων μπορεί η τεχνολογία να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα».

Έχοντας ο ίδιος πρωτοστατήσει στην εισαγωγή νέων ψηφιακών εφαρμογών στη Deutsche Telekom, μία εταιρεία με περισσότερους από 215.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, ο Martin Wilckens τονίζει ότι στόχος παραμένει η βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζομένων. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι στη διοίκηση μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, π.χ. από το σπίτι ή αλλού, και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα data. Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ τα smartphones και εφοδιάζουμε όλο και περισσότερους υπαλλήλους με προσαρμοσμένες συσκευές. Εφαρμόζουμε επίσης τον διαμοιρασμό γραφείου και επομένως μία νέα κουλτούρα συνεργασίας», εξηγεί. «Όλα αυτά τα βήματα απαιτούν μία αλλαγή κουλτούρας και μία δεκτικότητα στην αλλαγή. Δεν είναι ακριβώς εξαιρετικά προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, αλλά είναι εφαρμοσμένη τεχνολογία. Και παρέχει περισσότερη ελευθερία στους υπαλλήλους, ευελιξία κι ελπίζω ικανοποίηση και ευτυχία. Και λειτουργεί προς όφελος της εταιρείας».

Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τους ανθρώπους

Ο Wilckens υπογραμμίζει πάντως πως για να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία μιας επιχείρησης η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, χρειάζεται η σωστή επιχειρηματική κουλτούρα. «Αν για παράδειγμα ο ηγέτης της επιχείρησης θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται αποκλειστικά στο γραφείο, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να αποδώσει οφέλη».

Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων στις επιχειρήσεις μετασχηματίζει σαφώς το μέλλον τις εργασίας, ωστόσο εκτός από οφέλη παράγει και σημαντικές προκλήσεις. O επικεφαλής του τμήματος HR Digital & Innovation της Deutsche Telekom εκτιμά πως ένας επιχειρηματίας χρειάζεται να διαθέτει συγκεκριμένες ικανότητες για να τις αντιμετωπίσει: «Περιέργεια, ανοιχτή διάθεση και εμπάθεια ώστε να επικοινωνεί με όλους τους ανθρώπους. Το αναλογικό είναι το δίδυμο του ψηφιακού. Δεν αρκεί να κατανοούμε μόνο software και IT. Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό προϊόν, να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Για αυτό και στην Deutsche Telekom Group προωθούμε τη μέθοδο Design Thinking, καθώς μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε και να κατανοούμε τις ανάγκες των χρηστών. Πρέπει, τέλος, να δοκιμάζει κανείς ξανά και ξανά τον τρόπο που λειτουργεί η ψηφιοποίηση και να μαθαίνει τόσο για λογαριασμό του εαυτού του, όσο και της εταιρείας. Δεν αρκεί μόνο η συζήτηση».

Start small, but start

Η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού σε έναν όμιλο του μεγέθους της Deutsche Telekom έχει οδηγήσει τον Martin Wilckens σε δύο σημαντικά συμπεράσματα για τη ψηφιοποίηση, τα οποία μοιράζεται συχνά με όσους παρακολουθούν τις καίριες παρεμβάσεις του στη διεθνή συζήτηση για το «Μέλλον της Εργασίας», αλλά και σε όσους τον προσεγγίζουν αναρωτώμενοι για τα οφέλη της εισαγωγής νέων ψηφιακών εργαλείων στην επιχείρησή τους.

«Εμείς στο τμήμα Digital & Innovation λέμε πάντοτε “Start small, but start” («Ξεκίνα με λίγα, αλλά ξεκίνα»). Τα δύο βασικά συμπεράσματα από τη διαδικασία είναι για μένα τα εξής:

1. Πρέπει να σκεφτόμαστε την ψηφιοποίηση από την οπτική γωνία του χρήση. Τα εργαλεία και οι διαδικασίες πρέπει να είναι βολικά και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία, ειδάλλως δεν γίνονται αποδεκτά.

2. Η ψηφιοποίηση απαιτεί διάλογο και επικοινωνία. Για αυτό λέω πάλι ότι το αναλογικό είναι το δίδυμο του ψηφιακού. Εάν δεν την επεξηγήσεις σωστά, η ψηφιοποίηση θα αποτύχει».

Τί θα ακούσουμε στο Disrupt Greece 2018 

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Martin Wilckens θα μιλήσει στο κοινό του μεγάλου event  τουDisrupt Greece που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Τί ακριβώς πρόκειται να συζητήσει;

«Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για το μέλλον της εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία, σκεπτόμενος δηλαδή το 2028. Δεν αλλάζει μόνο η ψηφιοποίηση το εργασιακό μας περιβάλλον. Υπάρχει μία έκκληση για μεγαλύτερο κοινωνικό σκοπό στην εργασία, καθώς για πολλούς η στόχευση στο κέρδος δεν είναι πλέον έγκυρη.

Υπάρχει επίσης η ανάγκη του ανήκειν. Καθώς η εργασιακή ζωή διασπάται, οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη την ανάγκη να ανήκουν κάπου, θέλουν να νιώθουν άνετα μέσα σε έναν κόσμο διαταρασσόμενων και επεισοδιακών σχεδιασμών στη ζωή και στην εργασία», δηλώνει ο Martin Wilckens και προσθέτει: «Θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις από την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη μας “2028”. Και ελπίζω όλα αυτά να οδηγήσουν σε ανοιχτές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, προς όφελος και των entrepreneurs που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση».

Περισσότερα από τον Martin Wilckens και το «Μέλλον της Εργασίας» θα δούμε και θα ακούσουμε από κοντά στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Το παρόν στη σκηνή του Disrupt Greece 2018 θα δώσουν ακόμη ομιλητές όπως ο Neil Harbisson, το πρώτο «cyborg του κόσμου», ο Αlessio Aceti της Karspersky, ειδικός σε θέμα ασφαλείας και Βig Data, αλλά και από την ελληνική σκηνή η Μαρία Ευθυμίου και ο Θεοδόσης Τάσιος σε ένα ανατρεπτικό δίδυμο επί σκηνής, ο επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου και πετυχημένες ελληνικές εταιρείες όπως η Innoetics και η Moosend.

Στις 25 Σεπτεμβρίου το Disrupt Greece 2018, θα ανοίξει τις πόρτες του και θα σε καλωσορίσει σε ένα ταξίδι καινοτομίας, στο Peiraios 138 Benaki Museum. ? Νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη καθώς και πολλές νέες επιχειρηματικές ιδέες σε περιμένουν. ✨

➡️ Κλείσε το εισιτήριό σου σήμερα: bit.ly/t2018disrupt

Όλη η ατζέντα του μεγάλου event ΕΔΩ