Ο «μαύρος χάρτης» της παγκόσμιας εργασίας

Ο «μαύρος χάρτης» της παγκόσμιας εργασίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας καταγράφει την ζοφερή κατάσταση των εργασιακών σχέσεων σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο έχουν «σταθερές εργασιακές σχέσεις» σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το υπόλοιπο των εργαζομένων απασχολείται σε θέσεις υπό προσωρινή βάση, σε ανεπίσημες δουλειές ή σε μη αμειβόμενες θέσεις σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η εικόνα που δίνει η έκθεση World Employment and Social Outlook για την παγκόσμια αγορά εργασίας είναι ζοφερή. 61 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν εκτός εργασίας, η μερική απασχόληση αυξάνεται ενώ οι δουλειές πλήρους απασχόλησης είναι δυσεύρετες.

«Οι αναδυόμενες τάσεις είναι μια αντανάκλαση της διεθνής ανασφάλειας, επηρεάζοντας πολλούς εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Guy Ryder.

Για την Ελλάδα, ο Οργανισμός κατέγραψε (βασισμένος σε στοιχεία του 2012) πως το 52,65% του εργατικού δυναμικού δουλεύει χωρίς μόνιμο συμβόλαιο. Η επίδοση αυτή είναι, μάλιστα, μακράν η χειρότερη για χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Άλλωστε, ο Οργανισμός υπολογίζει πως η ανεργία για την Ελλάδα το 2015 θα κυμανθεί στο 24,6%, την ένατη υψηλότερη εκτίμηση για χώρα στον κόσμο.

Πάνω από το 60% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο στερούνται κάθε είδους συμβόλαιο εργασίας. Η κατάσταση, όπως είναι λογικό, γίνεται χειρότερη στις φτωχότερες χώρες, με τα ποσοστά στην υποσαχάρια Αφρική και την νότια Ασία να σκαρφαλώνουν στο 80%

Η έκθεση του Οργανισμού καταγράφει επίσης μια αύξηση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, με την ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι με προσωρινές, μερικής απασχόλησης ή άτυπες εργασιακές σχέσεις είναι πιθανότερο να οδηγηθούν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.