Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο είναι η… Ινδία!

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο είναι η… Ινδία!
A boy sits on a buffalo as he cools off in a pond during a hot summer day at Jetapura village in the western Indian state of Gujarat June 24, 2012. REUTERS/Amit Dave (INDIA - Tags: ANIMALS SOCIETY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3439O

Μπορεί στη χώρα οι αγελάδες να είναι ιερές, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να εξάγει τεράστιες ποσότητες του κρέατος τους.

Η Ινδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο, ξεπερνώντας τις Βραζιλία και Αργεντινή, παρότι η κατανάλωσή του στη χώρα απαγορεύεται καθώς οι αγελάδες θεωρούνται ιερές.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε με βάση το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο κατατάσσει ως «μοσχαρίσιο» το κρέας του ινδικού νεροβούβαλου που η χώρα εξάγει σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα, τα έσοδα των εξαγωγών του ξεπερνούν πλέον και το πασίγνωστο ρύζι μπασμάτι.

Το ινδικό κρέας νεροβούβαλου καταλήγει κυρίως στις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου η ανοδική πορεία του βιωτικού επιπέδου έχει αλλάξει κατά πολύ τις διατροφικές συνήθειες. Κάτι το οποίο δεν έχει διαφανεί στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, στην οποία ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου είναι χορτοφάγο.

Σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκεία, απαγορεύεται η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος. Αυτό, δηλαδή, αφορά περίπου το 80% των κατοίκων της χώρας σε σύνολο 1,3 δισ. ανθρώπων.

Τα έσοδα των εξαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος από την Ινδία φτάνουν τα 4,8 δισ. δολάρια και οι κυριότεροι εισαγωγείς είναι το Βιετνάμ (40% του συνολικού αριθμού εξαγωγών), η Μαλαισία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.