O μετεωρολόγος δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις

O μετεωρολόγος δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις
Market Analyze with Digital Moniter focus on tip of finger.

Πώς αντιδρούν οι αγορές μετά το Brexit, τι συμβαίνει με τα επικόκια της Βρετανίας και πού θα φτάσει ο μαύρος χρυσός.

Του Αναστάσιου Σ. Τσομπανίδη*

H μη λειτουργία των περισσότερων προβλεπτικών προτύπων σε σχέση με την μεσοπρόθεσμη πορεία των αξιών δεν μας εμποδίζει να επισημαίνουμε την επιβεβαίωση της πυξίδας για το εύκρατο επενδυτικό κλίμα για τις αμερικανικές μετοχές. Κι αυτό παρόλο ότι τα θεμελιώδη δεν υπαγορεύουν εύκολη τεκμηρίωση για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από την FED που όταν θα συμβεί θα είναι η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2008.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, το συννεφιασμένο περιβάλλον στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωζώνης μετά το Βrexit, με επί μέρους συνιστώσα τη σημαντικού ειδικού βάρους τραπεζική κρίση, δεν διαφαίνεται να βελτιώνεται ουσιωδώς και τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πυξίδα βλέπει καθαρότερο στίγμα μέσω και της απόφασης των βρετανικών νομισματικών αρχών να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων της στερλίνας στο 0,25% (χαμηλό από το 2009) καθώς και σε εξειδίκευση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η σύγκλιση λοιπόν αυτή με το αντίστοιχο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Διοικητή της ΕΚΤ που ήδη υλοποιείται, είναι αναγκαίες συνθήκες για τη σταδιακή εμπέδωση της νομισματικής σταθερότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η πυξίδα όμως ακόμη δεν διαβλέπει γρήγορη υλοποίηση των αναγκαίων αναπτυξιακών μέτρων.

Ευρώ-Δολάριο

H κεντρική ισοτιμία βρίσκεται λίγο από την μέση του μικρού εύρους των 1,0995-1,12 δολαρίων ανα ευρώ(short range).Επιπλέον η βάση των μετεωρολογικών δεδομένων μας, σε χρονική βάση από τα τέλη Φεβρουαρίου έως σήμερα, τοποθετεί τα 4/5 περίπου των ημερήσιων κλεισιμάτων της ισοτιμίας άνω του επιπέδου των 1,1050 και μόλις το 1/5 τιμών κάτω από αυτό το στίγμα. Συστηματική βορειότερη κίνηση θα υποδηλώνει τοποθετήσεις υπέρ του ευρώ.

Δολάριο-Γιεν

Το στίγμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Abe για την εξειδίκευση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης προς το παρόν παραμένει ασαφές. Έτσι η βραχυπρόθεσμη διατήρηση της ισοτιμίας στο εύρος 100-105 γιεν υπονοεί σταδιακό κτίσιμο θέσεων υπέρ του δολαρίου. Τυχόν απόπειρα καθοδικής διάσπασης των 100 γιεν εκτιμάται ότι θα συνοδευτούν με λεκτικές παρεμβάσεις από τους Ιάπωνες αξιωματούχους που ασκούν πολιτική.

Στερλίνα-Δολάριο

Το βασικό και ιδιαίτερα ευμετάβλητο ζεύγος νομισμάτων παραμένει στο επίπεδο ισοτιμίας πριν το Brexit και αφού ακολούθησε μια διαδρομή από το 1,45 προς το 1,28 θεωρούμε ότι θεμελιωδώς έχει προεξοφλήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το πρόσφατο δημοψήφισμα. Σημείο καμπής η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας που μείωσε τα επιτόκια ενώ πρόκειται να εξειδικεύσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι το μετεωρολογικό μας δελτίο διαγνώνει ευνοϊκότερες μεσοπρόθεσμες καιρικές συνθήκες για αγορά στερλινών με αντίστοιχη πώληση δολαρίων.

FTSE 100

H άνοδος, μετά το Brexit, προς την περιοχή των 6700 μονάδων προεξόφλησε τον αντίστοιχο βαθμό διολίσθησης του βρετανικού νομίσματος(currency effect). Όσο δε αφορά την περαιτέρω μεταβλητότητα των αγγλικών μετοχών αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της στερλίνας και συνεπώς του συνόλου της βρετανικής οικονομίας.

DAX

Το ήπιο βαρομετρικό πεδίο για τις γερμανικές μετοχές υποδηλώνει και τα πρώτα σημαντικά βόρεια σημεία αντίστασης για περαιτέρω υπεραξίες στα επίπεδα των 10500 και 10550 μονάδων.

Χρυσός

Επιβεβαιώνεται η διατήρηση του διαχρονικού εύρους της πυξίδας μεταξύ των 1310 και 1375 μονάδων και με κομβικό τρέχον σημείο στήριξης τις 1330 μονάδες. Διαβλέπουμε διατήρηση της άπνοιας στην επενδυτική και καταναλωτική αγορά του μαύρου χρυσού και μόνον σε περίπτωση νότιας διάσπασης των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά μπορεί να τεκμηριωθεί τεχνητά το άνοιγμα sort θέσεων για το πολύτιμο μέταλλο.

Πετρέλαιο-Ναυτιλιακοί Ναύλοι

Η προηγούμενη προειδοποίησή μας, για περαιτέρω καθοδική κίνηση του μαύρου χρυσού σε περίπτωση διάσπασης των 45,50 δολαρίων ανά βαρέλι, επιβεβαιώθηκε και μας οδήγησε κοντά στην περιοχή των 40 δολαρίων. Η πυξίδα διαβλέπει το πρώτο σημείο ισχυρής στήριξης στα 37,50 δολάρια το βαρέλι. Πέρα από τα ασταθή βαρομετρικά πεδία που επέφερε το Βrexit, η εξήγηση της σημαντικής υποχώρησης του μαύρου χρυσού αποδίδεται και στη διαρκή πτώση του δείκτη-βαρόμετρο των ναύλων σε πλοία ξηρού φορτίου. Ο Baltic Dry Index (BADI) αφού κατέγραψε ιστορικό χαμηλό για όλη την ιστορία της διαπραγμάτευσής του στις 9/2/16(295 μονάδες) και παρ’ όλη την εν συνεχεία τεχνική ανάκαμψή του (στα επίπεδα των 580 μονάδων) ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό την αρνητική εικόνα της αγοράς του πετρελαίου.

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου

** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors