Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα- Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα- Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα
Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια συναυλίας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στην Αργολίδα. Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ειδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, συγκλονίζει κάθε Έλληνίδα και κάθε Έλληνα. Ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας χάθηκε.

Η Ρωμιοσύνη θρηνεί. Το πρωινό της 2ης μέρας του Σεπτέμβρη επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης να αφήσει τον θάνατο να τον νικήσει. Η χώρα έγινε φτωχότερη και θρηνεί τον μεγάλο Έλληνα. Το μεγάλο μουσικοσυνθέτη που αποτέλεσε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνει όμως πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη, το σπουδαίο του έργο.

«Έφυγε» στο σπίτι του

Στο άκουσμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη οι στενοί του φίλοι έσπευσαν στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας.

Συντετριμμένη η κόρη του Μαργαρίτα ακολούθησε το φέρετρο με την σορό του πατέρα της. Μιλώντας στην εκπομπή Live News η κόρη του μίλησε για τις τελευταίες δραματικές ώρες του πατέρα της.

«Να αγαπάμε τον μπαμπά. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον μπαμπά. Στο τέλος της ζωής του ήτανε πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα για 20 μέρες» ανέφερε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

«Αυτό που θέλω να πω είναι να μην τον ξεχάσουμε τον μπαμπά. Ήταν καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος, αγωνιστής, μεγάλος καλλιτέχνης με ωραίες μελωδίες και πολύ αγώνα. Πολύ αγώνα, πολλές θυσίες, αυτός ήταν ο μπαμπάς» πρόσθεσε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.

«Δεν το πιστεύω, κάθομαι εδώ και είναι σαν να κοιμάται και τον χαϊδεύω και τον νανουρίζω… Είναι ήρεμος, είναι ήρεμος, κλείσανε τα μάτια του και δεν το πιστεύω. Δεν μπορούσε να μιλήσει τις τελευταίες μέρες, ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ήθελε να πεθάνει, μας παρακαλούσε, να πεθάνει, να τον σκοτώσουμε, να βρούμε μια ένεση. Είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Ο Μίκης των Ελλήνων, δεν είναι πια εδώ. Ο απλός λαός που τους αγώνες του ύμνησε μέσα από τη μουσική του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θρηνεί το χαμό του.

Οι Έλληνες αποχαιρετούν παντού τον δικό τους Μίκη. Στο Βραχάτι βρίσκεται το εξοχικό του Θεοδωράκη δίπλα στη θάλασσα τελειοποίησε πολλές από τις δημιουργίες του με κάθε νότα στο πεντάγραμμο. Πνοή στις καρδιές των Ελλήνων.

Η Κρητική γη αναμένει τον μεγάλο νεκρό

Ο ίδιος ο Μίκης προαισθανόμενος ίσως το τέλος να έρχεται με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφραζε τις τελευταίες του επιθυμίες ορίζοντάς τον θεματοφύλακα των τελευταίων του επιθυμιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε να ταφεί στον τόπο καταγωγής του, τον Γαλατά Χανίων.

Αποχαιρετισμός στον Μίκη

Άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος τον αποχαιρετούν. «Καλό ταξίδι φίλε μου. Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά…» έγραψε ο κ. Πάγκαλος.

Τα επόμενα 24ωρα οι Έλληνες θα αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, όχι όμως και το αθάνατο έργο.