Ο μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ αποκαλύφθηκε. Και είναι πάρα πολύ μεγάλος

Ο μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ αποκαλύφθηκε. Και είναι πάρα πολύ μεγάλος
epa07097922 Britain's Prince William, Duke of Cambridge, arrives at the UK premiere of 'They Shall Not Grow Old' at the BFI London Film Festival 2018, in London, Britain, 16 October 2018. The festival runs from the 10 to 21 October. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκαν τα έσοδα του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και η απορία όλων είναι τι θα κάνει με τόσα χρήματα στη διάθεσή του.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δουκάτου της Κορνουάλλης για το 2023, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έλαβε προσωπικό εισόδημα σχεδόν 6 εκατομμυρίων λιρών φέτος — το οποίο μεταφράζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 41χρονος κληρονόμησε τη γη αυτή αφότου πέθανε η γιαγιά του, η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο πατέρας του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέβηκε στο θρόνο – και τώρα δικαιούται τα πλεονάζοντα κέρδη κάθε χρόνο.

Αλλά επειδή ο πρίγκιπας έγινε διάδοχος του θρόνου στα μισά του οικονομικού έτους, το φετινό εισόδημα είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτά που θα μπορούσε να είχε εισπράξει.

Το Δουκάτο σημείωσε κέρδη-ρεκόρ 24,05 εκατομμυρίων λιρών το 2022-23 — ένα άλμα περίπου 4,5% από τα 23,02 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο, ακόμα κι αν τα κέρδη μείνουν στάσιμα, ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας θα μπορούσε να εισπράξει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, συνήθως συνοδεύονται από ξεχωριστή ετήσια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα γενικά έσοδα και τις δαπάνες του Δουκάτου.

Ο βασιλιάς Κάρολος – ο οποίος ήταν ο πρώην δούκας της Κορνουάλλης – δημοσίευσε την φορολογική δήλωση της οικογενείας του την Πέμπτη. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επέλεξε να μην το κάνει.

Το Παλάτι του Κένσινγκτον, η βασιλική κατοικία και το γραφείο Τύπου του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, δήλωσαν ότι το περασμένο έτος ήταν μεταβατικό μετά το θάνατο της αείμνηστης βασίλισσας και ως εκ τούτου δεν θα δημοσιεύσουν φορολογικές δηλώσεις φέτος, σύμφωνα με την Daily Mail.

Αλλά η κίνηση αυτή δέχεται κριτική, ιδιαίτερα από μια ηγετική προσωπικότητα του Ρεπουμπλικανικού κινήματος, που στοχεύει στην κατάργηση της μοναρχίας.

«Ο Ουίλιαμ έχει να δώσει μερικές εξηγήσεις διότι η αλλαγή μονάρχη και κληρονόμου δεν αποτελεί δικαιολογία για να υποχωρήσουμε από τη λίγη διαφάνεια που υπάρχει», φέρεται να είπε ο Γκράχαμ Σμιθ, επικεφαλής του κινήματος.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την οποία το νοικοκυριό του Ουίλιαμ δεν μπορεί να παράσχει ένα πλήρες σύνολο φορολογικών δηλώσεων για αυτό το οικονομικό έτος. Ως αποδέκτης δημόσιων πόρων από το κρατικό Δουκάτο, θα πρέπει να αναφέρει τα έσοδα και τις δαπάνες του».

Συνέχισε λέγοντας ότι τα εντυπωσιακά υψηλά κέρδη που δημιουργούνται από το καταπίστευμα του Δουκάτου της Κορνουάλλης θα δαπανώνται καλύτερα σε «τοπικές κοινότητες».

«Είναι καιρός να απαιτήσουμε την επιστροφή των Δουκάτων (της Κορνουάλλης και του Λάνκαστερ) στον λαό», πρόσθεσε.

Με αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες, το Δουκάτο της Κορνουάλλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα καταπιστεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου — εκτείνεται σε 23 κομητείες στην Αγγλία και την Ουαλία και περιλαμβάνει το γήπεδο κρίκετ Οβάλ και 271.000 στρέμματα στο Ντάρτμουρ.

Ιδρύθηκε το 1337 από τον βασιλιά Εδουάρδο Γ’ για να υποστηρίξει τον γιο του και διάδοχο Πρίγκιπα Εδουάρδο, γνωστό ως Μαύρο Πρίγκιπα, και όλους τους μετέπειτα διαδόχους του. Σήμερα, διάδοχος είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ως εκ τούτου επωφελείται από το εισόδημα του Δουκάτου.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα κάνει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με το ποσό αυτό, αλλά σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Δουκάτου της Κορνουάλλης, τα έσοδα συνήθως χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του Δούκα και της άμεσης οικογένειάς του – συμπεριλαμβανομένων της συζύγου και των τριών παιδιών του.

Επιπλέον, ο διάδοχος του θρόνου δεν έχει πρόσβαση στην κεφαλαιουχική αξία του Δουκάτου και πληρώνει φόρο εισοδήματος για το ετήσιο πλεόνασμα εσόδων που λαμβάνει από αυτό.