Ο μυστηριώδης Γάλλος επιχειρηματίας που θέλει να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα

Ο μυστηριώδης Γάλλος επιχειρηματίας που θέλει να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» είναι ένας από τους 60 πλουσιότερους Γάλλους.

Ο Πάρις Μουράτογλου είναι ο Γάλλος επιχειρηματίας που φέρεται να συζήτησε το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά media προκειμένου να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», κυβερνητικά στελέχη τον πλησίασαν όταν ήρθε στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον Φρανσουά Ολάντ, για να του προτείνουν την αγορά ενός τηλεοπτικού καναλιού.  Για την κυβέρνηση μια τέτοια επένδυση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να δείξει ότι έρχονται επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως ότι «καθαρίζει» το τηλεοπτικό τοπίο με επιχειρηματίες που δεν είχαν ως τώρα σχέση με τα ελληνικά ΜΜΕ.

Ο 75χρονος Πάρις Μουράτογλου ήταν ανάμεσα στους επιχειρηματίες που έφερε στην Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ και ήταν ο μοναδικός – όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του «ΒΗΜΑτος», που μιλούσε άψογα ελληνικά. Σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» είναι ένας από τους 60 πλουσιότερους Γάλλους και η περιουσία του υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ

Ο επιχειρηματίας έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα στην αιολική ενέργεια και σε φωτοβολταϊκά πάρκα… Ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα – τελευταίως, «Έχει δημιουργήσει επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης».

Το προφίλ του Πάρι Μουράτογλου
Απόφοιτος του École Polytechnique ο 75χρονος Πάρις Μουράτογλου, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μεσίτης στην επιχείρηση Grands Ports de France. Το 1979 ίδρυσε την πρώτη πράσινη εταιρεία υδροηλεκτρικών, Énergies en France , ενώ το 1983 ίδρυσε την Sithe, που αφού το 1990 μετονομάστηκε σε SIIF Energies αποτέλεσε τον «πρόγονο» της EDF Energies Nouvelles που δημιουργήθηκε το 2004. Το Δεκέμβριο του 2006 ήταν από τους αρχιτέκτονες, της πρώτης μεγάλης δημόσιας προσφοράς μετοχών εταιρείας ενέργειας, όταν η EDF EN εισήχθη στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW.

Οι πρώτες γνωστές επενδύσεις του στην Ελλάδα χρονολογούνται από την περίοδο που ως επικεφαλής της πράσινης θυγατρικής της EDF απέκτησε σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών αδειών, φτάνοντας να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς με έργα σε λειτουργία ισχύος άνω των 205 MW.