Ο μύθος (και ο κίνδυνος) της ανοσίας της αγέλης κατά του Covid-19

Ο μύθος (και ο κίνδυνος) της ανοσίας της αγέλης κατά του Covid-19
epa08653250 A man submits to a coronavirus test, in Panama City, Panama, on 07 September 2020. Panama has completed six months under measures to control the spread of the coronavirus. EPA/Bienvenido Velasco Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμφιλεγόμενη αυτή στρατηγική διχάζει τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας με δεδομένες τις περιορισμένες ενδείξεις ότι θα λειτουργούσε γι’ αυτό το συγκεκριμένο ξέσπασμα και τις ηθικές ανησυχίες που τη συνοδεύουν.

του Sy Mukherjee

Η κυβέρνηση Τραμπ ενστερνίζεται όλο και περισσότερο τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» για να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.

Ωστόσο, η αμφιλεγόμενη στρατηγική διχάζει τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας με δεδομένες τις περιορισμένες ενδείξεις ότι θα λειτουργούσε γι’ αυτό το συγκεκριμένο ξέσπασμα και τις ηθικές ανησυχίες που τη συνοδεύουν.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποδοκίμασε ανοιχτά την ιδέα της χρήσης της ανοσίας της αγέλης για την καταπολέμηση μιας πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται σε παρανόηση της επιστήμης των μολυσματικών ασθενειών.

Για να το θέσουμε απλά, η ανοσία της αγέλης είναι η επιστημονική θεωρία ότι εάν αρκετά μέλη από έναν πληθυσμό δημιουργήσουν αντισώματα ή αποκτήσουν ανοσία έναντι ενός παθογόνου οργανισμού, μπορούν να προστατεύσουν εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις. Όταν αρκετά άτομα έχουν αποκτήσει ανοσία, η εξάπλωση ενός ιού γίνεται πολύ πιο περιορισμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι η ανοσία της αγέλης είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσοχή. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια σε ένα νέο παθογόνο όπως ο κορονοϊός τον οποίο προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε.

Η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης θα απαιτούσε να μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Διαφέρει από ασθένεια σε ασθένεια. Όσο πιο μεταδοτική είναι η ασθένεια, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να έχει ανοσία στην ασθένεια για να σταματήσει η εξάπλωσή της», σύμφωνα με την κλινική Mayo. «Για παράδειγμα, η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Εκτιμάται ότι το 94% του πληθυσμού πρέπει να έχει ανοσία για να διακόψει την αλυσίδα της μετάδοσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Τραμπ είναι ανοιχτή στην ιδέα να αφήσει τον κορονοϊό να εξαπλωθεί μεταξύ νεότερων ανθρώπων, οι οποίοι γενικά δεν ασθενούν τόσο βαριά όσο τα άτομα υψηλότερου κινδύνου, προκειμένου να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης. Μια ομάδα επιστημόνων ενέκρινε την ιδέα ως μέσο για να πάρει μπροστά εκ νέου η οικονομία και η κοινωνία και τράβηξε την προσοχή του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Τα ονόματα των περισσοτέρων από τους υπογράφοντες αυτήν τη δήλωση δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αλλά ο Δρ. Scott Atlas, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ιδέας. Άλλοι γιατροί και επιδημιολόγοι που έχουν υπογράψει τη δήλωση υποστηρίζουν απόψεις που απορρίπτονται σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της έννοιας ότι η ανοσία της αγέλης απαιτεί μόνο το 10% έως 20% του πληθυσμού να μολυνθεί.