Ο μύθος της «τελειότητας» στα επαγγελματικά

Ο μύθος της «τελειότητας» στα επαγγελματικά

Πως το άγχος του να κάνετε τα πάντα τέλεια μπορεί να στοιχίσει την επαγγελματική σας επιτυχία. 

«Όλα ή τίποτα». Αυτό είναι το ρητό με το οποίο ξεκινάμε να κάνουμε οτιδήποτε. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να πετύχει κάποιος τα πάντα και να φτάσει στην τελειότητα.

Μάλλον δύσκολο. Γι αυτό και ο κόσμος έχει γεμίσει με ανεπιτυχείς εταιρείες, ανεπιτυχείς γάμους, μέχρι και ανεπιτυχείς δίαιτες. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να πιστεύουν στην τελειότητα σε τέτοιο βαθμό πο οτιδήποτε λιγότερο να μη τους καλύπτει και να μην μπορούν να συμβιβαστούν.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν πως δεν πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο και να θέτουμε υψηλούς στόχους, αλλά σημειώνουν την αδυναμία προσαρμογής σε νέα δεδομένα.

Αν για παράδειγμα, μια startup δημιουργήσει μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει το «νέο WhatsApp» και ίσως να μη γίνει ποτέ. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να το έχουν λάβει υπόψιν οι υπεύθυνοι, ώστε να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να μην απογοητευτούν γρήγορα.

Η «τελειότητα» αυτή για την οποία προσπαθούμε όλοι μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού το άγχος που προκαλεί λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στη δημιουργικότητα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που θεωρούνται κατά κοινή ομολογία οι καλύτεροι στον κάθε κλάδο, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους, αλλά πιστεύουν πως το καλό αποτέλεσμα και η επιτυχία (ή τελειότητα όπως οι απλοί άνθρωποι λένε) ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής.

Δείτε πώς να ξεπεράσετε το άγχος της «τελειότητας» και να επιτύχετε τους στόχους σας

  1. Η επίτευξη των στόχων είναι καλύτερη από την τελειότητα

Έχετε ακούσει ποτέ από κάποιον συνάδελφο σας να λέει «Δεν σας στέλνω ακόμα την έκθεση γιατί δεν είναι τέλεια». Το «τέλειο» δεν υπάρχει. Έχουν υπάρξει χιλιάδες εκθέσεις, και θα υπάρξουν κι άλλες τόσες και μετά το report του συναδέλφου σας.

Αυτό που ο καθένας θεωρεί τέλειο είναι στην μια πλευρά, η απραξία είναι στην άλλη. Η ενδιάμεσες κινήσεις είναι οι πιο σωστές και οι πιο επαγγελματικές. Μη φοβάστε να δώσετε ή να παρουσιάσετε κάτι επειδή πιστεύετε πως δεν είναι τέλειο. Κάντε την έρευνα σας, ψάξτε, ρωτήστε και να θυμάστε πως ότι κάνετε πρέπει πρώτα να είναι τέλειο για εσάς και σε εσάς.

  1. Χρησιμοποιήστε τα εμπόδια προς όφελός σας

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει έστω και μια φορά πως ένα εμπόδιο είναι σημάδι πως πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί. Μέγα λάθος. Όσοι πέτυχαν στη ζωή τους είναι επειδή δεν επέτρεψαν σε κανέναν και σε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων τους. Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα πρόβλημα, δείξτε την ικανότητα σας να γίνεστε δημιουργικοί και εφευρετικοί και να βρίσκετε  τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να το λύσετε.

  1. Μοιραστείτε υποχρεώσεις

Η ομαδική δουλειά είναι δύσκολη και θέλει χρόνο, αλλά η πεποίθηση πως κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει όσο σωστά μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι τη δουλειά είναι μέγα λάθος. «Δεν έχω χρόνο να εκπαιδεύσω κανέναν, θα το κάνω μόνος μου» λένε κάποιοι και κάνουν λάθος. Μάθετε από την αρχή τη δουλειά και σε άλλους ώστε να μπορείτε να μοιράσετε τις αρμοδιότητες. Διαφορετικά το άγχος πως πρέπει να το κάνετε (και αυτό) τέλεια θα σας ταλανίζει.

  1. Κάντε διαλείμματα

Θυμάστε στο σχολείο που κάναμε για τις διαφορές μεταξύ ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων; Αυτό πρέπει να καθιερώσετε και στη δουλειά σας. Η περισσότερη δουλειά δε σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι και πιο αποτελεσματική. Προτιμήστε να δουλεύετε όσες ώρες το μυαλό σας παραμένει καθαρό και μπορείτε να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις. Όταν νιώσετε πως δε μπορείτε να αποδώσετε ικανοποιητικά είναι προτιμότερο να κλείσετε τον υπολογιστή και να ξεκουραστείτε, διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να πέσετε σε λάθη.

  1. Επικεντρωθείτε στο τι θέλετε να κάνετε και όχι στο τι δεν θέλετε

Δεν υπάρχει άνθρωπος που θέλει να αποτύχει σε ότι κάνει. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Μην προβάλετε διαρκώς πως «δε θέλετε να αποτύχετε σε αυτό που κάνετε», αλλά επικεντρωθείτε στο πως δεν θα φτάσετε σε αυτό το σημείο. Δείξτε ενδιαφέρον γι αυτό που κάνετε, προσπαθήστε να βρίσκετε διαρκώς κίνητρα για να το επιτύχετε και μην αφήσετε το άγχος της αποτυχίας να σας καταβάλει.