Ο νέος CEO της Wal Mart είναι μόλις 47 ετών

Ο νέος CEO της Wal Mart είναι μόλις 47 ετών

Ετοιμάζεται να διοικήσει την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στο κόσμο.

του Τζεφ Κόλβιν

Το να διοικείς τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης είναι τεράστιο έργο για τον Νταγκ Μακμίλον, ο οποίος τη Δευτέρα διαδέχθηκε τον Μάικ Ντιούκ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wal-Mart – και μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον είναι ο καταλληλότερος για αυτή τη δουλειά. «Ο Νταγκ ταιριάζει τέλεια,» λέει ο Τζέφρεϊ Σόνενφελντ του Yale School of Management. «Είναι φτιαγμένος για αυτή τη θέση.»

Ο Μακμίλον ήταν υπάλληλος της Wal-Mart – ξεκίνησε να εργάζεται για χαρτζιλίκι όσο πήγαινε ακόμα σχολείο – υπεύθυνος για τις διεθνείς πωλήσεις της εταιρείας, που ανήλθαν σε 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρσι, και πριν από αυτή τη θέση ήταν επικεφαλής του Sam’s Club, με έσοδα 56 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι δραστηριότητες αυτές από μόνες τους θα κατέτασσαν μια εταιρεία στην 9η και 53η θέση της λίστας Fortune 500. Επιπλέον ο Νταγκ δεν έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της εταιρείας περί φερόμενης δωροδοκίας μεξικανών αξιωματούχων, που συνέβη επί θητείας του προκατόχου του.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι ο Μακμίλον είναι μόλις 47 ετών και η πιθανή μακρόχρονη θητεία του είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη η εταιρεία. Αν δει κανείς τη μετοχή της Wal-Mart θα παρατηρήσει ότι δεν ακολουθεί τη γενικότερη αυξητική τάση, ξεπερνώντας τη μέγιστη τιμή της από το 1999 μόλις πέρυσι. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Μακμίλον θα χρειαστεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της εταιρείας (έσοδα 2012: 469 δισεκατομμύρια δολάρια.)

Διαβάστε ακόμη: Η Wal – Mart «εισβάλει» στην Κίνα

Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η Wal-Mart έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Τα κέρδη της αυξάνονται συνεχώς επί σειρά ετών. Το πρόβλημά της δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά οι προσδοκίες. Οι επενδυτές δεν αναμένουν βελτίωση των επιδόσεων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Μάλιστα η πρόσφατη τιμή της μετοχής υπονοεί ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν αύξηση των κερδών της εταιρείας. Οι δείκτες μελλοντικής απόδοσης έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η εταιρεία έχει απεγνωσμένα ανάγκη από κάποιον που μπορεί να δώσει αισιοδοξία για το μέλλον και ο Μακμίλον είναι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Οι διεθνείς πωλήσεις, ο τωρινός του τομέας, αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας. Έχοντας δουλέψει και σε άλλα τμήματα της εταιρείας γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας της. Είναι μεγάλος οπαδός της εταιρείας. Κάποτε μου είχε πει «Πήγα πανεπιστήμιο [ΜΒΑ, Πανεπιστήμιο της Τούλσα] και πλήρωσα πολλά χρήματα για την εκπαίδευσή μου, όμως έμαθα περισσότερα πράγματα μέσα σε έξι μήνες στη Wal-Mart απ’ ότι στα πεντέμισι χρόνια του πανεπιστημίου.»

Και έχει πολύ ελεύθερο χώρο μπροστά του.

Ο Μακμίλον αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα την 1η Φεβρουαρίου. Σίγουρα δε θα αφήσει να χειροτερέψουν οι επιδόσεις της εταιρείας. Κυρίως όμως, πρέπει κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι η Wal-Mart θα έχει και στο μέλλον τις ίδιες καλές επιδόσεις που είχε τα τελευταία χρόνια.