Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής ήθελε «λουκέτο» στην κεντρική τράπεζα – Τώρα ζητά την εύνοια των αγορών

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής ήθελε «λουκέτο» στην κεντρική τράπεζα – Τώρα ζητά την εύνοια των αγορών
Photo: AFP
Η χώρα, στην οποία 4 στους 10 ανθρώπους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, είναι επίσης ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ.

Τα επόμενα βήματα για την οικονομία της Αργεντινής, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, αναμένουν επενδυτές και αγορές από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι.

Το Reuters σημειώνει πως ο Μιλέι πρέπει να διορίσει νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, την οποία είχε στο παρελθόν απειλεί να τερματίσει, την ώρα που η οικονομία της Αργεντινής αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 140%, καθαρά αποθεματικά στο «κόκκινο» και μια σειρά capital controls.

Υπενθυμίζεται πως ο Μιλέι θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, αφού νίκησε τον υπουργό Οικονομίας του κυβερνώντος περονιστικού συνασπισμού Σέρχιο Μάσα. Ο 53χρονος Μιλέι, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχοκαπιταλιστής», έχει υποσχεθεί μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των δημόσιων δαπανών κατά 15%, της κατάργησης της κεντρικής τράπεζας και της μετατροπής του αργεντίνικου πέσο σε δολάριο ΗΠΑ.

Η χώρα, στην οποία τέσσερις στους δέκα ανθρώπους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, είναι επίσης ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρόλο που ο Μιλέι περιβάλλεται από μια μικρή ομάδα οικονομικών συμβούλων, η πρόσφατη σύνδεση με το συντηρητικό μπλοκ που τον βοήθησε να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών θα οδηγήσει πιθανότατα σε ανταλλαγή ψήφων για τις κορυφαία οικονομικά πόστα.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη νίκη -με 56% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές- θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Μιλέι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τους ελέγχους κεφαλαίων, να περικόψει τις κρατικές δαπάνες και τελικά να δολαριοποιήσει την οικονομία.

«Ο Μίλεϊ έλαβε μια ισχυρή εντολή να αλλάξει το τρέχον οικονομικό μοντέλο», δήλωσε ο Αρμάντο Αρμέντα, αναλυτής για τις αγορές σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος της Λατινικής Αμερικής στην Alliance Bernstein. «Το ποιος θα διοριστεί… ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας και υπουργός οικονομίας, καθώς και οι λεπτομέρειες ενός επείγοντος σχεδίου οικονομικής σταθεροποίησης χωρίς πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα αποτελέσουν το κλειδί για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο Αρμέντα.

Οι προκλήσεις

Το υπουργείο Οικονομίας είναι πάντα μια καυτή θέση, με την Αργεντινή να έχει χρεοκοπήσει εννέα φορές και να έχει παγιδευτεί σε έναν κύκλο άνθησης και πτώσης που διαρκεί δεκαετίες. Παρόλα αυτά, ο μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις, με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Μίλεϊ, του οποίου η αιφνιδιαστική νίκη στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου αναστάτωσε τις αγορές, συγκαταλέγει μεταξύ των οικονομικών συμβούλων του τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Κάρλος Ροντρίγκεζ, τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ρόκε Φερνάντεζ και τον Ντάριο Επστάιν, επικεφαλής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο Εμίλιο Οκάμπο, ο οποίος εργάστηκε στη Wall Street για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχει γίνει ο κορυφαίος σύμβουλός του σε θέματα δολαριοποίησης.Αλλά η πρόσφατη υποστήριξη του Μίλεϊ από τον μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι θα μπορούσε να προσθέσει στο υπουργικό συμβούλιο κάποια φιλικά προς την αγορά ονόματα από το κόμμα του PRO και τον συνασπισμό Μαζί για την Αλλαγή (JxC).

«Ο Μιλέι είπε ότι πρόκειται να αναδιοργανώσει την κεντρική τράπεζα αντί να την καταρρεύσει ή να την κλείσει. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική», δήλωσε ο Χουάν Μανουέλ Πάζος -επικεφαλής οικονομολόγος της TPCG στο Μπουένος Άιρες, προσθέτοντας ότι τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής θα πρέπει να αποδώσουν καλά με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη νίκη του Μιλέι. Τα υπερπόντια ομόλογα της χώρας σε δολάρια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό διαπραγματεύονται βαθιά σε προβληματικό έδαφος, σημείωσαν άνοδο πάνω από δύο σεντς σε λίγο πάνω από τα 30 σεντς του δολαρίου, προτού μετριάσουν τα κέρδη τους σε άνοδο ενός σεντ.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά γρήγορα» για να αποφύγει τη δημιουργία καθυστερήσεων με το Ταμείο, δήλωσε τη Δευτέρα η Morgan Stanley. Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα 44 δισ. δολαρίων με το Ταμείο, το οποίο συμφωνήθηκε στις αρχές του 2022 για την αναχρηματοδότηση ενός αποτυχημένου δανείου του 2018.

«Οι δύο πλευρές μπορούν να επιχειρηματολογήσουν για μια νέα αρχή και να αφήσουν πίσω τις τρέχουσες πολιτικές που έβγαλαν το τρέχον πρόγραμμα εκτός τροχιάς», σύμφωνα με την Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com