Ο Νικόλαος Καραμούζης είναι ο νέος πρόεδρος του Hellenic Advisory Board

Ο Νικόλαος Καραμούζης είναι ο νέος πρόεδρος του Hellenic Advisory Board

Το υπόλοιπο Συμβούλιο θα απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες, εκπροσώπους των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, θεσμών και φορέων υψηλού κύρους.

Τη σύσταση Hellenic Advisory Board, με πρόεδρο τον Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Ergasias ΑΕ και ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανακοίνωσε το South East European Studies at Oxford (SEESOX), StAntony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πλαίσιο του νέου ερευνητικού προγράμματος «The Greek Diaspora Studies Programme».

Το Συμβούλιο θα απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες, εκπροσώπους των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, θεσμών και φορέων υψηλού κύρους, με σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα «The Greek Diaspora StudiesProgramme» εστιάζει στη διάδραση της ελληνικής διασποράς με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, αλλά και τη μελλοντική Ελλάδα της ανάκαμψης, μέσα στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Σκοπός του Hellenic Advisory Board είναι η προώθηση των δραστηριοτήτων και του ακαδημαϊκού έργου του προγράμματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ελληνική διασπορά, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση οικονομικών πόρων του προγράμματος, μέσω σταθερών χορηγών, συμβάλλοντας στην προώθηση της έρευνας γύρω από την Ελλάδα και ενισχύοντας τις προσπάθειες βελτίωσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων και στόχων. Παράλληλα, θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των ερευνητικών κοινοτήτων στο SEESOX, την Ελλάδα και την ελληνική διασπορά.

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, τον Ιούνιο 2015, από τον διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και του SEESOX, Όθωνα Αναστασάκη, τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών, Timothy Garton Ash και την καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Chair of SEESOX, Καλυψώ Νικολαΐδη, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία της Eurobank και με τη συμμετοχή επιφανών παραγόντων της οικονομικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας, οι οποίοι παρακολούθησαν συζήτηση, με θέμα τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή, σε μία περίοδο οικονομικής και πολιτικής αναπροσαρμογής και ανακατάταξης.

To SEESOX δημιουργήθηκε το 2002, στο St Antony’s College, με την οικονομική στήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στόχο την έρευνα και προώθηση της Ελλάδας στο βαλκανικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μελέτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.