Ο νόμος για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην ΕΕ απειλεί τους τεχνολογικούς «γίγαντες» των ΗΠΑ

Ο νόμος για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην ΕΕ απειλεί τους τεχνολογικούς «γίγαντες» των ΗΠΑ
epa07014581 Members of the European Parliament take part in a vote on modifications to EU copyright reforms during a voting session at the European Parliament in the European Parliament in Strasbourg, France, 12 September 2018. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υποχρέωση για αφαίρεση περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο σε Facebook, Google και Twitter.

του David Meyer 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως πλήξει εκ νέου εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter με έναν ακόμη νόμο που θα συνοδεύεται από τεράστια πρόστιμα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Αυτή τη φορά, το επίμαχο ζήτημα είναι η τρομοκρατία.

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων απειλεί επιχειρήσεις με πρόστιμα ύψους έως και 4% των παγκόσμιων εσόδων αν παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ.

Η νέα νομοθεσία που ενέκριναν οι Ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις εάν οι επιχειρήσεις δεν αφαιρούν την τρομοκρατική προπαγάνδα από τις πλατφόρμες τους μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που μια «αρμόδια» αρχή τούς ζητήσει να το πράξουν.

Ποια μπορεί να είναι μια αρμόδια αρχή; Αυτό θα εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ να το αποφασίσει.

«Οι Ευρωπαίοι δικαιολογημένα αναμένουν από την Ένωση να εξασφαλίζει την ασφάλειά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή προτείνει σήμερα νέους κανόνες για την απομάκρυνση τρομοκρατικού περιεχομένου από τον παγκόσμιο ιστό εντός μίας ώρας – το κρίσιμο παράθυρο εντός του οποίου σημειώνεται η μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη Τετάρτη.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια νέα φάση στη μακρόχρονη μάχη μεταξύ των Ευρωπαίων νομοθετών και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ, σχετικά με το θέμα του εξτρεμιστικού περιεχομένου. Προς το παρόν, οι προσπάθειες των διαδικτυακών πλατφορμών για την κατάργηση αυτού του περιεχομένου στηρίζονται κυρίως στην αυτορρύθμιση, αν και η Γερμανία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω πέρυσι, προωθώντας ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επί του θέματος.

Η Επιτροπή έχει απειλήσει εδώ και καιρό το Facebook και το YouTube ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση θέσπισης νέων κανόνων εάν δεν βελτιώσουν τους χρόνους απόσυρσης περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μέσω της χρήσης αυτοματοποιημένης τεχνολογίας ανίχνευσης που επισημαίνει την τρομοκρατική προπαγάνδα πριν από τους επισκέπτες.

Δείτε ακόμη: Ψέματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη: Η μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα μόλις ξεκίνησε