Ο Ντάισελμπλουμ κάνει άνω κάτω το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας

Ο Ντάισελμπλουμ κάνει άνω κάτω το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας
A man walks in front of the Monte dei Paschi bank in Siena, central Italy, January 29, 2016. REUTERS/Max Rossi

Το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για κρατική διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, προμηνύει πολιτικές αναταράξεις.

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena απέτυχε να προσελκύσει καταθέσεις ιδιωτών επενδυτών και εδώ και αρκετό διάστημα αποτελούσε τον πονοκέφαλο Ρέντσι και του κόμματος των Δημοκρατικών που βρίσκεται στην εξουσία. Η ιταλική κυβέρνηση, παρά την αλλαγή φρουράς και την ανάληψη καθηκόντων από τον Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ψηφίσει στον προϋπολογισμό ένα ποσό 20 δισ. ευρώ, το οποίο και θα παρέμενε στα κρατικά ταμεία στην περίπτωση που κάποια τράπεζα είχε ανάγκη από ανακεφαλαιοποίηση. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%, κάτι που όμως έφερε την άμεση αντίδραση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως πριν από όλα η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε Bail-in και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το πρόγραμμα κρατικής στήριξης. Αυτοί είναι οι κανόνες της Ένωσης, συμπλήρωσε, προμηνύοντας κούρεμα ομολόγων.

Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί τουλάχιστον να προστατέψει τους μικροομολογιούχους, με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τους, θέλοντας να αποφύγει δραματικές οικονομικές απώλειες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη».

Ο δε Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στη συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στη φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Bail in και bail out

Με το bail in τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση “προβληματικών” τραπεζών προέρχονται από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες.

Τα ίδια κεφάλαια μπορεί να προέλθουν από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε bail out.

Πηγή: news247.gr