Η πληρωμένη απάντηση του Ντράγκι στον Σόιμπλε για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η πληρωμένη απάντηση του Ντράγκι στον Σόιμπλε για τα επιτόκια της ΕΚΤ
epa05731159 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a Press conference at the European Central Bank in Frankfurt, Germany, 19 January 2017. The Governing Council of the ECB informed about the outcome of its meeting during a press conference. EPA/RONALD WITTEK

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικός προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Όπως όλοι οι άλλοι, έτσι και οι Γερμανοί αποταμιευτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απατώντας ξεκάθαρα στις επαλειμμένες αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι συνέστησε «υπομονή» στον Γερμανό υπουργό οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόλις ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Ο Ιταλός τραπεζίτης έδωσε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρη δημόσια απάντηση στον Σόιμπλε μετά από τις έντονες γερμανικές πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες έχουν αναδείξει σε μείζον ζήτημα την κόντρα της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας με τη διοίκηση της ΕΚΤ.

«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Έμμεση αναφορά στο ελληνικό χρέος

«Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως μη βιώσιμο», είπε ο Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε.

Δεν φτάνει ακόμη τα επιθυμητά όρια ο πληθωρισμός

Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί μια πειστική ανοδική πορεία, λέγοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Απέδωσε, μάλιστα, την πρόσφατη άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας, επισημαίνοντας η ανάπτυξη των μισθών και άλλοι δείκτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ερώτηση μετά το τέλος της ομιλία του, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως η σύγκλιση του δείκτη προς το 2% πρέπει να είναι σταθερή, βιώσιμη και να μην περιορίζεται σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Δεν σταματούν οι αγορές ομολόγων

Τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαία ρυθμό 80 δισ. δολάρια ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα αν χρειαστεί, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν συζήτησαν περιορισμό του QE.

O Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη βοηθήσει στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

Προειδοποίησε επίσης πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης περιορίζεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως παραμένει η ανάγκη για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. «Αν το outlook γίνει λιγότερο ευνοϊκό είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά το μέγεθος ή τη διάρκεια» επισήμανε.

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά επισήμανε πως υπάρχει ισχυρή συναίνεση στη G20 πως πρέπει να αποφευθχούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Aμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ