Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις ισραηλινές αρχές για το ότι δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις ισραηλινές αρχές για το ότι δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
epaselect epa10911259 A Palestinian woman reacts as they inspect the rubble of a destroyed area at the Al-Ramal neighborhood, following Israeli air strikes, in Gaza City, 10 October 2023. More than 700 people have been killed and around 4,000 have been injured according to the Palestinian Ministry of Health, after Israel started bombing the Palestinian enclave in response to an attack carried out by the Islamist movement Hamas on 07 October. More than 3,000 people, including 1,500 militants from Hamas, have been killed and thousands injured in Gaza and Israel since 07 October, according to Israeli military sources and Palestinian officials. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Συνεχίζουμε να τονίζουμε το γεγονός ότι η υποχρέωση των ισραηλινών αρχών --με βάση τον νόμο-- να διευκολύνει τη βοήθεια δεν σταματά στα σύνορα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας «δεν φθάνει στον πληθυσμό», δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι οι ισραηλινές αρχές δεν τηρούν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

«Η βοήθεια που έρχεται (στο έδαφος της Γάζας) δεν φθάνει στους πληθυσμούς και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Χρειαζόμαστε άρα επιπρόσθετη βοήθεια», τόνισε ο ίδιος, στοχεύοντας κυρίως στη στάση των ισραηλινών αρχών στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το βασικό σημείο εισόδου της βοήθειας κυρίως από τη στιγμή που αυτό της Ράφα έκλεισε από τον στρατό στις 7 Μαΐου.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε το γεγονός ότι η υποχρέωση των ισραηλινών αρχών –με βάση τον νόμο– να διευκολύνει τη βοήθεια δεν σταματά στα σύνορα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποχρέωση αυτή «δεν σταματά όταν τα φορτηγά διασχίζουν το σύνορο για μερικά μέτρα και ξαναφεύγουν στην άλλη κατεύθυνση αφήνοντας τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων να πρέπει να διασχίσουν ενεργές ζώνες μάχης για να τη συγκεντρώσουν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν», δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για να πάμε στο σημείο παράδοσης για να μπορούμε να συγκεντρώσουμε (τη βοήθεια) και να την παραδώσουμε στον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος της OCHA.

«Θέλουμε σίγουρα όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους με βάση τον νόμο. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε μέτρα ειδοποίησης και αποφυγής σύγκρουσης κλπ. Εναπόκειται σε αυτούς να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Λέρκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: