O Oλάντ επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροσκάφους

O Oλάντ επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροσκάφους
French President Francois Hollande speaks during the annual television interview at the Elysee Palace following the Bastille Day military parade in Paris, France, July 14, 2015. REUTERS/Alain Jocard/Pool - RTX1K9Z9

Τί αποκαλύπτουν Έλληνες ελεγκτές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη συντριβή του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MS804 των αιγυπτιακών αερογραμμών και το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο.

Το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών φαίνεταινα συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), το οποίο επικαλείται πηγή από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ υποστήριξε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει την υπόθεση τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε την αιτία».

Τι αναφέρουν οι Ελληνες ελεγκτές

Την είδηση ότι οι ελεγκτές της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας συνομίλησαν με τον πιλότο του αιγυπτιακού αεροσκάφους πάνω από την Κέα αποκάλυψε ο Διοικητής Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του AΝΤ1, σημείωσε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τις αιγυπτιακές αρχές για την εξαφάνιση της πτήσης MS804.

«Τα ξημερώματα στις 03:05, οι ελεγκτές συνομίλησαν μαζί του. Του έδωσαν συντεταγμένες και ο πιλότος ακολούθησε πιστά τις συντεταγμένες μέχρι την έξοδο από το ελληνικό FIR», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες ελεγκτές προσπάθησαν να συνομιλήσουν με τον πιλότο δέκα μίλια πριν εξέλθει από το ελληνικό FIR. Ο πιλότος δεν ανταποκρινόταν και συνέχισαν να τον καλούν μέχρι τις 03:29, όταν και το αεροσκάφος χάθηκε από το ραντάρ».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής ΥΠΑ, «ο πιλότος δεν απαντούσε στα σήματά μας. Εμείς ενημερώσαμε… το αιγυπτιακό αεροσκάφος, ενάμισι λεπτό αφού βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο χάθηκε το στίγμα του».