Ο Ομπάμα καλεί την Κίνα να «φιλελευθεροποιήσει» τις αγορές της

Ο Ομπάμα καλεί την Κίνα να «φιλελευθεροποιήσει» τις αγορές της

Η ευημερία της Κίνας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διάκεινται ευνοϊκά προς την ανάπτυξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής Κίνας», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας στη συνέχεια την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της, καθώς και την μετατρεψιμότητα του νομίσματός της.

Ο Ομπάμα κάλεσε ακόμη την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές άρχισαν πρόσφατα έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού κατά πολυεθνικών εταιρειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο και ανακοίνωσε ταυτόχρονα συμφωνία για την παράταση των αδειών παραμονής για τους Κινέζους που μεταβαίνουν για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περί το 1,8 εκατομμύριο Κινέζοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο για σπουδές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που μεταφράζεται σε 21 δισ. δολάρια για την αμερικανική οικονομία και την υποστήριξη 100.000 αμερικανικών θέσεων εργασίας.

«Η συμφωνία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να τετραπλασιάσουμε αυτούς τους αριθμούς», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έπαιξε τον ρόλο του «εταίρου» στον τομέα αυτόν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επίσης έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ και αναφερόμενος ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, όπου το αίτημα της πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας έγινε αντικείμενο διεκδίκησης με μαζικές διαδηλώσεις, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η αποφυγή της βίας.

«Το βασικό μας μήνυμα είναι ότι πρέπει να διασφαλισθεί η αποφυγή της βίας. Δεν περιμένουμε ότι η Κίνα θα ακολουθήσει το αμερικανικό μοντέλο, σε κάθε περίπτωση. Αλλά συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.