O Ομπάμα «θα εξετάσει σοβαρά» τη ρωσική πρόταση

O Ομπάμα «θα εξετάσει σοβαρά» τη ρωσική πρόταση

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραπέμπεται η πρόταση για έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Η πρόταση της Ρωσίας, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, θα συζητηθεί και θα εξεταστεί σοβαρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ομπάμα.

Αυτό δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ανέφερε ότι στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Διαβάστε ακόμη: Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τζον Κέρι: “Δεν θα περιμένουμε πολύ καιρό”

Παρέμβαση για τη ρωσική πρωτοβουλία έκανε από τη μεριά του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αναμένουμε την πρόταση, αλλά δεν θα περιμένουμε για πολύ», σημείωσε ο Κέρι και πρόσθεσε:  «Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα θα την εξετάσει προσεκτικά. Όμως θα πρέπει να είναι άμεση, θα πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμη, επαληθεύσιμη. Δεν μπορεί να είναι μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το αίτημα του αμερικανού προέδρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά να πλήξει τις δυνατότητες των δυνάμεών του και να τον πιέσει να διαπραγματευτεί.

«Αν και δεν είναι πρωταρχικός στόχος της επίθεσης, σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην στρατιωτική ικανότητα των δυνάμεών του», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.