Θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ ο Ολάντ

Θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως θα λάβει υπόψη του την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ προτού αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Δύο βασικούς παράγοντες δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος πως θα λάβει σοβαρά υπόψη του στην απόφασή του εάν η Γαλλία θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως «θα περιμένει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο αμερικανικό Κονγκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας την Πέμπτη ή την Παρασκευή», αλλά και ότι αναμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που διερεύνησαν εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, όταν και έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

«Καθώς το αμερικανικό Κονγκρέσο θα έχει ψηφίσει, πιστεύω την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και καθώς θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών, αναμφίβολα στα τέλη της εβδομάδας, εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση και ύστερα από μια ενδεχόμενη προσφυγή στον ΟΗΕ», είπε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως τότε μόνο θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό: «Εκείνη τη στιγμή θα έχω όλα τα στοιχεία που θα μου επιτρέπουν να απευθυνθώ στον γαλλικό λαό για να του πω την απόφαση που θα έχω επιλέξει για την Γαλλία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πάντως, δεν σταματά να «πλέκει» το εγκώμιο του Γάλλου προέδρου, ελπίζοντας στη στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του συριακού καθεστώτος.

«Όταν επισκέφτηκε τον στρατηγό ντε Γκωλ στο Παρίσι, πάνω από 50 χρόνια πριν, ο πρόεδρος Κένεντι είχε πει και παραθέτω “Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο”. Σήμερα, που έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τις βάρβαρες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, αυτή η σχέση την οποία είχε επικαλεστεί ο Κένεντι, είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 2003 η Γαλλία δεν είχε λάβει μέρος στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, ωστόσο συμμετείχε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες στη στρατιωτική επέμβαση που συνέβαλε στην απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία το 2011.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ-Γαλλία: «Νέα» συμμαχία

Αντίθετες οι χώρες της Alba σε επέμβαση στη Συρία
Τα εννέα μέλη που συγκροτούν την περιφερειακή Λατινοαμερικανική συμμαχία της Alba, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Νικαράγουα, εξέφρασαν χθες την «κατηγορηματική» καταδίκη τους σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ανακοίνωσαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο.

«Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της δικής μας Αμερικής (Alba) καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε πράξη, ή πρόθεση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Καλούμε τις ΗΠΑ να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, ή απειλή για τη χρήση βίας κατά του λαού και της συριακής κυβέρνησης», ανέφερε η ανακοίνωση της Alba που εξέδωσε από το Καράκας ο Γεν. Γραμματέας Ροδόλφο Σανς.

Διαβάστε ακόμη: G20: Συμφώνησαν ότι…διαφωνούν για τη Συρία