Ο Ορέστης Ομράν απαντάει σε 25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση

Ο Ορέστης Ομράν απαντάει σε 25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση
Ο Ορέστης Ομράν αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση μέσα από το βιβλίο του 25 + 1 ερωτήσεις για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Σε μία περίοδο που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση και την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, πυροδότησε πληθώρα αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, με την ενέργεια να βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος, ο Ορέστης Ομράν έγραψε ένα βιβλίο, που δίνει με πολύ σαφή, συνεκτικό και εύληπτο τρόπο, απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ορέστης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνείς δικηγόρους της νέας γενιάς, στους τομείς του χρηματοοικονομικού δικαίου, του δικαίου της ενέργειας και του δικαίου ανταγωνισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος σε μερικές από τις πιο σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως έργα ΑΠΕ, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις και, επιπλέον,  είναι γνώστης της ιστορίας, των διεθνών σχέσεων και ισορροπιών καθώς και των ενεργειακών κρίσεων που προηγήθηκαν. «Ήθελα να γράψω ένα εγχειρίδιο για την ενεργειακή κρίση, αναλύοντας και περιγράφοντας όρους που ακούμε καθημερινά τον τελευταίο χρόνο. Ένα βιβλίο που θα απευθύνεται σε όλους και θα εξηγεί τί είναι ενεργειακή κρίση, ποιες οι επιμέρους έννοιες που την  συνθέτουν και πώς μπορεί  αυτή να αντιμετωπιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Η δομή που επέλεξα, δηλαδή η ανάλυση των σχετικών ζητημάτων μέσω απαντήσεων σε 25+1 ερωτήματα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό, το συνδυασμό δηλαδή της επιστημονικής έρευνας με την απλοποίηση σύνθετων όρων, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση της κρίσης.

Πράγματι, διαβάζοντας το βιβλίο του 25 + 1 ερωτήσεις για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ, νιώθεις ότι κρατάς στα χέρια σου έναν πολύτιμο οδηγό, για όλα όσα συνθέτουν το πρόβλημα. Η σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του παρελθόντος, βοηθούν στην κατανόηση των λόγων της σημερινής κρίσης, βοηθώντας τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί διαχρονικά  και τί  συνθέτει τη σημερινή κατάσταση. Επιπλέον, ερμηνεύει σύνθετους τεχνικούς όρους που μας βομβαρδίζουν καθημερινά (βλέπε LNG, TTF, ESCOs, πράσινα ομόλογα, Green Pool) και υπογραμμίζει τη σημασία της «πράσινης» μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου, είναι ότι τα ερωτήματα είναι σύντομα και συγκεκριμένα, για όλα όσα και ο πλέον μη σχετικός αναγνώστης θέλει να συνειδητοποιήσει συντεταγμένα και  δίνει εύληπτες απαντήσεις με επιχειρήματα και στοιχεία, στηριγμένα σε βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη. Μέσα από 25 + 1 ερωτήσεις, καταλαβαίνει ο αναγνώστης το παρελθόν και το παρόν της ενέργειας και των διεθνών ισορροπιών, την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι ως χώρα, σε όλο το φάσμα «παραγωγή, μεταφορά, κατανάλωση» και ο Ορέστης καταθέτει την προσωπική του άποψη για το ενεργειακό μας μέλλον,  με την πράσινη μετάβαση να είναι μονόδρομος. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, για έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς και βαθύ γνώστη του θέματος. Γιατί οι νέες γενιές είναι αυτές  που θα υποστούν με τον πιο βάναυσο τρόπο, και ερήμην τους, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.  Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη, με τους νέους ανθρώπους να είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Ομιλητές, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης Ελλάδος, ο Γιάννης Μανιάτης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός Ενέργειας και ο Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ρώτησα, μετά την εκδήλωση τον Ορέστη Ομράν, αν – κατά τη γνώμη του –  η ενεργειακή κρίση θα γίνει ευκαιρία για αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας την ώρα που οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάθε κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Ιδιαίτερα η ενεργειακή κρίση, ως γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αδράνεια. Το ζητούμενο της ενεργειακής μετάβασης, από τους ακριβούς και βαίνοντες προς εξάντληση τις επόμενες δεκαετίες στην «πράσινη» ή «καθαρή» ενέργεια αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ευκαιρία για το μετασχηματισμό της παγκόσμιας αλλά και της εθνική οικονομίας. Το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται, η τεχνογνωσία, η ανάγκη συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, οι νέες μορφές δανεισμού αλλά και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που ήδη συντελούνται μπορούν να οδηγήσουν ίσως στην πρώτη «αποβιομηχανοποιημένη επανάσταση», η οποία μαζί με τον διεθνή ψηφιακό μετασχηματισμό θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οικονομία. Εξάλλου, στη χώρα μας η αντίληψη της πράσινης μετάβασης ως εθνική προτεραιότητα θα πρέπει να συνοδευτεί από όλες τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, οι οποίες κατ’ αρχάς θα απελευθερώσουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας από χρόνια ρυθμιστικά και διοικητικά εμπόδια και θα του επιτρέψουν να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε μετά την ουσιαστική λήξη της διεθνούς οικονομικής εποπτείας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.»

Ας ελπίσουμε ότι ο ρεαλισμός και η «σοφία» που επιβάλλει η κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχιας, σε συνδυασμό με την αναγκαία και επιτακτική βιωσιμότητα του πλανήτη, θα οδηγήσουν στις κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: