25+1 ερωτήσεις για την Eνεργειακή Kρίση, του Ορέστη Ομράν

25+1 ερωτήσεις για την Eνεργειακή Kρίση, του Ορέστη Ομράν
Ο Ορέστης Ομράν είναι διεθνής δικηγόρος και διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου. Ζει και εργάζεται ως εταίρος σε διεθνή δικηγορική εταιρεία στις Βρυξέλλες.

Σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ενέργεια έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα συζήτησης, επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία, τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και επιδρά στην καθημερινότητα όλων μας, ο Ορέστης Ομράν αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση και απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν.

Κατέχοντας την εφαρμοσμένη γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και παρακολουθώντας από κοντά τις διεθνείς τάσεις, ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του περασμένου αιώνα, αναλύει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από αυτήν.

Ερμηνεύει με εύληπτο τρόπο σύνθετους τεχνικούς όρους και υπογραμμίζει τη σημασία της «πράσινης» μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και επισημαίνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχιας. Παρουσιάζει τις θέσεις του για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται ήδη αντιμέτωπη η χώρα μας, σε όλο το φάσμα «παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση».

 

Εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, μέσα από ένα πρίσμα τεχνοκρατικού ρεαλισμού.

Έχοντας την κατανόηση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, τεκμηριώνει τη σημασία που έχει η συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης και την προώθηση της καθαρότερης ενέργειας. Παράλληλα, θέτει ως κοινή ενωσιακή προτεραιότητα την προώθηση της ενεργειακής ειρήνης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.

Σε κάθε ενότητα, ο συγγραφέας παραθέτει σχετική –ελληνική και διεθνή– βιβλιογραφία, δημιουργώντας ένα σημαντικό εφαλτήριο γνώσης για την περαιτέρω, πιο εξειδικευμένη, μελέτη των ζητημάτων που παρουσιάζει.