Ο «παγωμένος κουβάς» των 16 εκατομμυρίων δολαρίων (Βίντεο)

Ο «παγωμένος κουβάς» των 16 εκατομμυρίων δολαρίων (Βίντεο)
Photo:

Η «επιδημία» με την ψυχρολουσία που έχει εξαπλωθεί στα social media λέγεται «Ice Bucket Challenge» και σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων.

Μπορεί να έχετε κουραστεί τώρα τελευταία βλέποντας συνεχώς στο feed του λογαριασμού σας στο Facebook ανθρώπους να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους.

Όμως, η Πρόκληση του Παγωμένου Κουβά για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ΑΠΣ) ή Νόσο του Λου Γκέριγκ, είναι κάτι παραπάνω από μια ευκαιρία για κάποιους να κάνουν επίδειξη στα κοινωνικά μέσα.

Η Ένωση για την ΑΠΣ (ALS Association) ανακοίνωσε χθες ότι έχει συγκεντρώσει 15,6 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από τις 29 Ιουλίου. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό για την ίδια περίοδο ήταν 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρόκληση είναι απλή: οι συμμετέχοντες ρίχνουν έναν κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους και ποστάρουν το βίντεο στα κοινωνικά μέσα, προκαλώντας τρεις άλλους είτε να κάνουν το ίδιο εντός 24 ωρών, είτε να κάνουν μια δωρεά στην Ένωση για την ΑΠΣ.

Πολλοί συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα από τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική, δήλωσαν ότι κάνουν και τα δύο.

Κάποιοι επικριτές θεωρούν τη συγκεκριμένη τάση που πλέον έχει γίνει viral άλλη μια περίπτωση όπου άνθρωποι εμφανίζονται να υποστηρίζουν ένα σκοπό στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να βοηθήσουν.

Όμως, οι αριθμοί λένε μια άλλη ιστορία. Η Ένωση για την ΑΠΣ δήλωσε ότι 307.598 από τις δωρεές που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες είναι από ανθρώπους που δεν έχουν κάνει δωρεά στο παρελθόν.

«Χωρίς αμφιβολία, η δημοτικότητα της Πρόκλησης του Παγωμένου Κουβά, αυτού του φαινομένου που σαρώνει τα κοινωνικά μέσα της χώρας, έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικάνων όχι μόνο να ρίξουν παγωμένο νερό στον εαυτό τους αλλά και να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να δώσουν χρήματα στον αγώνα κατά της ΑΠΣ», επισήμανε πρόσφατα η Μπάρμπαρα Νιούχαουζ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης.

Το γεγονός ότι άτομα με τεράστιο δημόσιο προφίλ και βαθιές τσέπες συμμετέχουν στην πρόκληση έχει σίγουρα βοηθήσει. Ο CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προκάλεσε τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος απάντησε με ένα αστείο βίντεο στο οποίο σχεδιάζει έναν ολόκληρο μηχανισμό για να ρίξει νερό στον εαυτό του.

Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς και η πρωταθλήτρια του τένις Καρολίν Βοσνιάκι συγκαταλέγονται στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αθλητών που συμμετείχαν.

Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε στον κόσμο των σπορ από τον Πιτ Φρέιτς, πρώην παίκτη του μπέιζμπολ που ζει με ΑΠΣ από το 2012.

Η Νιουχάουζ δήλωσε ότι τα χρήματα από τις δωρεές θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι οικογένειες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ΑΠΣ και για να ενισχυθεί η έρευνα για την εξεύρεση θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα:

Guardian: «Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»

Το πρώτο smartphone της αγοράς