Ο Παπανδρέου προκαλεί ένα ακόμη «πονοκέφαλο» στον Σαμαρά

Ο Παπανδρέου προκαλεί ένα ακόμη «πονοκέφαλο» στον Σαμαρά

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν ανησυχία στο γαλάζιο στρατόπεδο.

της Βίκυς Σαμαρά

Η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση δεν προκάλεσε «πονοκέφαλο» μόνο στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου εξαρτάται άλλωστε όχι μόνο η σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή της τρόικας, η οποία ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» με κίνδυνο η κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο φόβος πως ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να ελέγξει τους βουλευτές αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Μαξίμου στην προσπάθεια να «μαλακώσει» η αντιμετώπιση των εκπροσώπων των δανειστών- ματαίως μέχρι στιγμής. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν πάντως διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, το μισθολόγιο και οι απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και γενικότερα διαφορετικούς πολιτικούς στόχους: Ο κ. Σαμαράς επείγεται να κλείσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς αυτή θα είναι το βασικό του χαρτί όχι μόνο στην προεδρική εκλογή, αλλά και σε πιθανές εθνικές εκλογές, ενώ ο κ. Βενιζέλος προβάλλει το επιχείρημα ότι εάν υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικας οι κάλπες θα είναι αναπόφευκτες καθώς σκληρά μέτρα δε γίνεται να περάσουν από τη Βουλή.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο επιτρέπει διαχρονικά στον κυβερνητικό εταίρο να «παίζει» τη δική του «γραμμή» ακριβώς για να μην διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της δικομματικής, σε σημείο που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr