Ο πάπας Πίος ΙΒ’ γνώριζε για το Ολοκαύτωμα; – Τί αποκαλύπτει επιστολή που είδε το φως το δημοσιότητας

Ο πάπας Πίος ΙΒ’ γνώριζε για το Ολοκαύτωμα; – Τί αποκαλύπτει επιστολή που είδε το φως το δημοσιότητας
epa08167992 A visitor at the Holocaust Museum in Buenos Aires, Argentina, 23 January 2020 (issued 26 January 2020). The Jewish community of Argentina, the largest in Latin America and one of the most numerous in the world, carries multiple scars: the Holocaust left a deep mark that still remains, while the attacks on the Israeli Embassy (1992) and the AMIA (1994) are still fresh in the memory of the country. On 27 January the world marks the International Holocaust Remembrance Day. EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με το εάν το Βατικανό ήξερε για τις ναζιστικές θηριωδίες.

Μία επιστολή που δημοσιεύτηκε από την Corriere della Sera φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο Πάπας Πίος ΙΒ‘ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να γνώριζε λεπτομέρειες σχετικά με τις ναζιστικές μαζικές εκτελέσεις των εβραϊκών και πολωνικών πληθυσμών από το 1942.

Ενώ η σχέση μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των Ναζί και του Πάπα έχει ήδη αποκαλυφθεί, το Βατικανό υποστήριξε ότι ο Πίος δεν μπορούσε να αναλάβει δράση κατά των μαζικών εκτελέσεων επειδή η Ιερά Εκκλησία δεν μπορούσε να επαληθεύσει ότι αυτές λαμβάναν χώρα, σύμφωνα με το βιβλίο του ιστορικού David Kertzer με τίτλο “The Pope at War“, όπως αναφέρει ο Guardian. Αλλά η νέα επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας αλλάζει τα δεδομένα.

Αυτό το μήνυμα αποτελεί “την μοναδική απομένουσα απόδειξη μιας αλληλογραφίας που πιθανότατα διήρκησε πολύ καιρό”, δήλωσε ο αρχειοφύλακας του Βατικανού, Giovanni Coco, που βρήκε την επιστολή. Το Βατικανό θεωρείται ότι έλαβε τακτικές ενημερώσεις από τη Γερμανία σχετικά με τα στρατόπεδα θανάτου.

Η χειρόγραφη επιστολή είναι γραμμένη από γερμανό αντι-ναζιστή ιερέα των Ιησουιτών και απευθύνεται σε έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες του Πάπα, τον γραμματέα του, Robert Leiber.

Σε αυτό αναφέρεται η χρήση κρεματορίων και μαζικές εκτελέσεις στην πολωνική πόλη Rava-Rus’ka, που βρίσκεται τώρα στη σύγχρονη Ουκρανία, όπου έως και 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Χιλιάδες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου του Belzec στη ναζιστικά κατεχόμενη Πολωνία. Αναφέρει επίσης τα στρατόπεδα του Auschwitz και του Dachau.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Πάπας είδε το γράμμα – και ο συγγραφέας, ο Γερμανός ιερέας Lothar König, εφιστά, ώστε να αποτραπεί η προδοσία του αντι-ναζιστικού δικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας Πίος “φοβόταν” ότι ο Χίτλερ θα κερδίσει τον πόλεμο

Η σχέση μεταξύ του Πάπα και της ναζιστικής ηγεσίας, ειδικά με τον Χίτλερ, έχει ερευνηθεί για πολύ καιρό και έχει φέρει τον Πάπα υπό εξέταση, υποδεικνύοντας ότι ο Ποντίφικας ήταν πιθανότατα ενήμερος για την αλληλογραφία του Leiber με τον König.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας χριστουγεννιάτικης ομιλίας του το Δεκέμβριο του 1942, η Corriere σημειώνει ότι ο Πάπας αναφέρθηκε σε “εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που, χωρίς καμία ενοχή, μερικές φορές μόνο λόγω της εθνικότητάς τους ή της καταγωγής τους, είναι προορισμένοι να πεθάνουν“.

Οι ιστορικοί έχουν συζητήσει εάν ο Πίος διατήρησε τη σιωπή του λόγω φόβου, συνενοχής ή προσπάθειας να προστατεύσει την Εκκλησία κατά τη διάρκεια εκείνων των δύσκολων καιρών.

“Ο Πίος φοβόταν, σίγουρα τα πρώτα χρόνια του πολέμου, ότι οι Ναζί θα κερδίσουν. Και γι’ αυτόν το λόγο αισθάνθηκε ότι έπρεπε να κάνει πλάνα για μια Ευρώπη που θα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ναζί, με τον φίλο του Μουσολίνι να βοηθά”, δήλωσε ο David Kertzer στο PBS πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αγιοποίησης του Πίου ΙΒ΄, που ξεκίνησε το 1967, καθυστέρησε λόγω των αμφιλεγόμενων επιλογών του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: