O πιο πλούσιος «Τσιγγάνος» δαγκώνει

O πιο πλούσιος «Τσιγγάνος» δαγκώνει

Ο Άλκης Δαυίδ είναι ο «Γολιάθ της πρόκλησης» και ο «Έλληνας Αμπράμοβιτς» μαζί.

Όταν προσέφερε 1 εκατ. δολάρια σε όποιον θα έτρεχε γυμνός μπροστά από τον Μπάρακ Ομπάμα, πολλοί γύρισαν το κεφάλι τους με απορία. Στη συνέχεια έγιναν γνωστές, μέσα από τον Τύπο, κι άλλες ιδιορρυθμίες του. Ο Άλκης Δαυίδ όμως, πέρα από «κακό παιδί» της showbiz είναι δίχως αμφιβολία κι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Στα μέσα Ιουνίου, ήταν η σύζυγός του που προκάλεσε μια βροχή από δημοσιεύματα, με αφορμή την γέννηση του τρίτου γιου του. Το μοντέλο Jennifer Stano και κα Δαυίδ είπε πως θα χτυπήσουν στο μπλέντερ και θα πιουν τον πλακούντα του νεογέννητου!

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως δεν περνάει μήνας χωρίς μία μικρή ή μεγάλη πρόκληση. O Άλκης Δαυίδ, με την ζωή και τις αποφάσεις του, είναι η χαρά των περιοδικών. Με μια προσεκτική ματιά όμως, καταλαβαίνει κανείς πως η εικόνα του γόνου μιας πανίσχυρης οικογένειας που επιδιώκει να σοκάρει και διαφημίζεται σκορπώντας χρήμα για την κάθε ιδιορρυθμία του, μάλλον τον αδικεί.

Ο πιο πλούσιος «τσιγγάνος» του κόσμου
Οι Sunday Times τον συμπεριλαμβάνουν στην τελευταία τους Rich List, καθώς η προσωπική του περιουσία ξεπερνάει τα 1,8 δισ. ευρώ. Ίσως πρόκειται για τον πιο πλούσιο «τσιγγάνο» του κόσμου. «Τσιγγάνο» έχει αποκαλέσει ο ίδιος στον εαυτό του καθώς, όπως λέει, με την οικογένεια του μοιράζονται τον χρόνο τους μεταξύ Λονδίνου, Λος Αντζελες, Ελβετίας και Αθήνας.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του αφορά στην συμμετοχή του στην Coca Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC), την εταιρεία που δημιούργησε, την δεκαετία του ’70, ο πατέρας του Ανδρέας (Τρία Έψιλον). Η 3Ε είναι ο κολοσσός εμφιάλωσης αναψυκτικών με παρουσία σε 28 χώρες και περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε: Μήπως η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή της Coca-Cola;

Ο Αλκιβιάδης Δαυίδ δεν είναι απλά ένας μεγαλομέτοχος που ζει από τα μερίσματα. Μπορεί να μην έχει τόσο ενεργό ρόλο, αλλά σίγουρα έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στον όμιλο.

Μιλώντας στον Βρετανικό Τύπο με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της CCHBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέφερε ότι «δεν είχε νόημα να παραμένουμε σε ένα χρηματιστήριο σαν αυτό της Αθηνάς που δεν υπάρχει καθόλου δραστηριότητα. Η κίνηση για είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ιδανική για εταιρείες σαν την δική μας, που μπορεί να έχουν ανάγκη για πρόσβαση σε κεφάλαια ανά πάσα στιγμή».

Η πλέον κερδοφόρα επένδυσή του, σε προσωπικό επίπεδο (σε συνεργασία με τον ξάδελφο του), είναι άσχετη τόσο με τις σπουδές του στo Royal College of Art στο Λονδίνο όσο και με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την ναυτιλιακή Navios Maritime, η οποία όταν πωλήθηκε το 2005 στην Αγγελική Φράγκου, έναντι 607,5 εκατ. ευρώ, διαχειριζόταν ένα στόλο 75 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η επιστροφή του στον τομέα της ναυτιλίας μέσω ενός joint venture τους επόμενους μήνες.

Ο συνέταιρος Τσάρλι Σιν και ο πονοκέφαλος των αμερικανικών δικτύων
Αυτό το διάστημα η αγαπημένη του επένδυση φαίνεται πως είναι το FilmOn, η μεγαλύτερη πλατφόρμα αναπαραγωγής ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος στο internet. O ίδιος επένδυσε 30 εκατ. δολάρια για την προβολή του κι όπως λέει τους, τελευταίους μήνες, η τοποθέτηση του αρχίσει να φέρνει λεφτά πίσω.

Η ιδέα εντυπωσίασε τον Τσάρλι Σιν, ο οποίος βρίσκεται στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Αυτοί που δεν ενθουσιάστηκαν και τόσο είναι τα στελέχη ορισμένων μεγάλων αμερικανικών δικτύων, τα οποία πιάστηκαν στον ύπνο από την κίνηση του Άλκη Δαυίδ και με μηνύσεις προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Ο Ομπάμα και ο Big Brother
Άλλο ένα αγαπημένο «παιδί» του είναι το ΒattleCam.com. Πρόκειται για ένα συνδρομητικό κανάλι, με reality tv, πολεμικές τέχνες, κωμωδίες και φάρσες.

Ο Άλκης σκέφθηκε ένα προκλητικό τρόπο για να το διαφημίσει: πρόσφερε 1 εκατ. δολάρια σε όποιον περνούσε μπροστά από τον Μπάρακ Ομπάμα γυμνός φωνάζοντας 6 φορές battlecam.

Την ίδια περίοδο μετέτρεπε το σπίτι του σε Big Brother και τοποθετούσε κάμερες για να προβάλει την προσωπική του ζωή. Ήταν άλλο ένα επιτυχημένο καθώς κατάφερε να διεισδύσει σε 7,5 εκατ. νοικοκυριά, στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, ενώ σύντομα αναμένεται και η είσοδος του στην Βρετανία.

Σε επίπεδο προσωπικών επενδύσεων ο Άλκης Δαυίδ δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate (μόνο στο Λονδίνο διαθέτει τρία ακίνητα), στην αγορά ακριβών ή συλλεκτικών αυτοκίνητων, ενώ στις Σπέτσες, όπου επίσης διαθέτει ακίνητο, έχει μόνιμα αραγμένα δύο power yachts. Τα τελευταία του έχουν αποφέρει τον τίτλο του «Έλληνα Αμπράμοβιτς»