Ο πληθωρισμός της Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ – Τι αποκαλύπτουν τα swaps

Ο πληθωρισμός της Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ – Τι αποκαλύπτουν τα swaps
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία αναμένεται ο πληθωρισμός στην Ευρώπη να «τρέξει» πιο γρήγορα σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας.

Οι αγορές αναμένουν πληθωρισμό 3,02% στην ευρωζώνη την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με 3,00% στις ΗΠΑ, βάσει των συμβολαίων ανταλλαγής (swaps) που συνδέονται με τις τιμές καταναλωτή. Η τελευταία φορά που «γύρισαν» αυτά τα ποσοστά ήταν το 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, γράφει το Βloomberg.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι ακόμη μπροστά μας», δήλωσε ο Ρόαν Χάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS Group στο Λονδίνο, ενώ οι πιέσεις στις τιμές των ΗΠΑ αναμένεται να αμβλυνθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Όλα αυτά δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη συγκράτησης του πληθωρισμού με τις απειλές για την οικονομική ανάπτυξη. Ολο και περισσότεροι οικονομολόγοι μιλούν για πιθανή ύφεση ενόψει απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου και πιθανής επιβολής περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι επιβραδύνονται οι πιέσεις στις τιμές. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, αυξάνοντας την πίεση για απομάκρυνση από τη χαλάρωση της κρίσης και αύξηση επιτοκίων.

Τα πενταετή swaps για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη — ενδεικτικά των αυξήσεων στις τιμές για την υπόλοιπη δεκαετία — εξακολουθούν να υπολείπονται τα αντίστοιχα ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για αυξήσεις τιμών είναι μετριασμένες. Διαπραγματεύονται ωστόσο πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.