Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν πέφτει και η ΕΚΤ συνεχίζει να χάνει τον στόχο της

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν πέφτει και η ΕΚΤ συνεχίζει να χάνει τον στόχο της
Photograph of coins and an illustrative graph with 'inflation' sign are seen displayed on a screen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on May 31, 2022. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Επιμονή της ακρίβειας και αυξημένες τιμές κατοικιών αναμένουν οι καταναλωτές της Ευρωζώνης για τον επόμενο χρόνο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διενεργήθηκε τον Ιούλιο. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται για τα επόμενα χρόνια πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3,4% για τους επόμενους 12 μήνες, παρόμοιο επίπεδο με την προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ. Για τα επόμενα 3 χρόνια, αναμένεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,4% έναντι του 2,3% στην προηγούμενη παρόμοια έρευνα.

Επιπλέον:

  • Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο 12μηνο ανήλθαν στο 11%, όπως και στην προηγούμενη έρευνα.
  • Οι ονομαστικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν 1,1% τον επόμενο χρόνο.
  • Οι τιμές των σπιτιών αναμένεται να ενισχυθούν 2,1% μέσα στο 12μηνο.
  • Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 0,7% για τον επόμενο χρόνο έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,6% στην προηγούμενη έρευνα.

Η προσοχή στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Σημειώνεται πως τα στοιχεία έρχονται μετά από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, που διαμορφώθηκε στο 5,3%, σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, όπως και ο δομικός πληθωρισμός (εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα, η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των ιθυνόντων της ευρωτράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το εάν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων ή εάν θα τα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, προσέφερε μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη για τις τιμές νωρίτερα την Τρίτη, λέγοντας ότι η επιβράδυνση στους δείκτες αγαθών και υπηρεσιών είναι ευπρόσδεκτη και ότι οι υποκείμενες πιέσεις θα συνεχίσουν να εξασθενούν.

«Αναμένουμε να δούμε αυτόν τον περίφημο πυρήνα του πληθωρισμού να μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου», δήλωσε στον ιρλανδικό site The Currency. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση στον πληθωρισμό αγαθών και υπηρεσιών, η οποία είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη» ανέφερε ο Λέιν, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: